Μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε καταθέσεις «έχασαν» οι Έλληνες τον Ιανουάριο

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε καταθέσεις «έχασαν» οι Έλληνες τον Ιανουάριο Facebook Twitter
Κατανάλωση και επενδύσεις μείωσαν τις καταθέσεις. Φωτ: EUROKINISSI
0

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο «έχασαν» οι Έλληνες καταθέτες τον Ιανουάριο, καθώς η μερική επιστροφή στην κανονικότητα οδήγησε σε αύξηση των δαπανών και μείωση των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 457 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 134,7 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να επιβραδύνεται στο +5,8% από +6,8% τον Δεκέμβριο του 2021. 

Η πτώση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς περιορίστηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ και καθορίστηκαν σε 43 δισ. ευρώ, παρόλο που ο ετήσιος ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε στο +22% από +20,7% τον προηγούμενο μήνα. 

Συνολικά, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων (σύνολο ιδιωτικού τομέα) κατέγραψαν πτώση κατά 2,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 177,8 δισ. ευρώ. 

Βασική αιτία της μείωσης είναι η σημαντική ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας και της επιστροφής σε μια κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή, οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς συνέβαλαν ακόμη περισσότερο στις καταναλωτικές δαπάνες των ιδιωτών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μείωση των καταθέσεων. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Οικονομία / «Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης ενώ το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ