Lockdown: «Πληγές» 35 δισ. ευρώ μετρούν οι επιχειρήσεις

Lockdown: «Πληγές» 35 δισ. ευρώ μετρούν οι επιχειρήσεις Facebook Twitter
eurokinissi
0

Απώλειες κοντά στα 35 δισ. ευρώ προκάλεσε το lockdown στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, χωρίς να έχουν καταγραφεί ακόμα οι απώλειες από το δεύτερο lockdown, εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις μετρούν «πληγές» της τάξης των 35 δισ. ευρώ, για την προηγούμενη χρονιά. Το κρίσιμο στοίχημα ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο iefimerida, είναι η μετάβαση στην «επόμενη ημέρα» καθώς οι επιχειρηματίες αναμένουν νέα μέτρα- στήριξης για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, στη διάρκεια του 2020 πάνω από 36.500 επιχειρήσεις ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους, ενώ κλειστές έμειναν περίπου 13.600 επιχειρήσεις. Μάλιστα, το 36% των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2020 ήταν σχετικά νέες, δηλαδή ξεκίνησαν μετά το 2016.


Τι συμβαίνει σε εστίαση και λιανεμπόριο

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, οι κλάδοι της μαζικής εστίασης και του λιανικού εμπορίου συγκεντρώνουν τις περισσότερες ενάρξεις, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν πτωτική πορεία συγκριτικά με πέρυσι. Πτώση καταγράφει και ο κλάδος των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, ενώ οι κατασκευαστικές δραστηριότητες και το χονδρικό εμπόριο καταγράφουν σημαντική αύξηση στις ενάρξεις.

Lockdown: «Πληγές» 35 δισ. ευρώ μετρούν οι επιχειρήσεις Facebook Twitter

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια δέσμη μέτρων, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο της πανδημίας, την ώρα που οι μικρο μεσαίοι επιχειρηματίες δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020. Για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου ήταν 48,8%. 1 στις 2 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Επίσης, 1 στις 2 επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα. Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από 1 μήνα. Μάλιστα 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Με βάση αυτά σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM