Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
3

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αυτή τη στιγμή», σημείωσε πριν από λίγο η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας όμως ότι θεωρεί πως θα είναι απαραίτητη κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και απομείωση των επιτοκίων του στο μέλλον.

«Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση ων επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά την ίδια, η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος. 

Μιλώντας στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD μετά τη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ακόμη ότι το Ταμείο έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστεί ήδη αρκετή λιτότητα και ζητούμενο πλέον είναι να διασφαλιστεί ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί να σταθεί όρθια χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.

Αν και δήλωσε αισιόδοξη για την πρόοδο της αξιολόγησης, η ίδια κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για άμεση απόφαση ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε η Λαγκάρντ. «Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε. 

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Και όχι μόνο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τερμάτισαν τη λιτότητα, μας κούρεψαν και το χρέος. Τον βλέπω τον Παππά να κάνει πάρτι στα Media... "Η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε να μας κουρέψει το χρέος!" "Χθες η λιτότητα, σήμερα το χρέος, αύριο τι;" Ποιος ξέρει τι θα γράψει αύριο η ΑΥΓΗ και ο Κουρής. Στην ΕΡΤ να δω τι θα ακούσουμε.... Μπράβο σύντροφοι, U DID IT !!! ==============================