ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κομισιόν: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις παροχές Τσίπρα

Κομισιόν: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις παροχές Τσίπρα Facebook Twitter
AΠΕ-ΜΠΕ
0

Τη δημοσιονομική επίδραση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Καθημερινής, η έκθεση θα είναι «ιδιαίτερα αυστηρή», και εντοπίζει μεγάλα προβλήματα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «διαπιστώνει καθυστερήσεις στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει "απογοητευτική", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά». Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προβληματισμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το αν πρέπει να δημοσιευθεί η έκθεση κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά η Κομισιόν θα τη δημοσιεύσει καθώς, όπως κατέληξαν, η μη δημοσίευσή της πάλι θα αποτελούσε πολιτική κίνηση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή «διαβάζοντας το προσχέδιο της έκθεσης κανείς διαπιστώνει ότι οι θεσμοί θέλουν να διατυπώσουν τη διαφωνία τους με τις πρόσφατες παροχές του κ. Τσίπρα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μη θεωρηθεί παρέμβαση σε μια ευαίσθητη πολιτική συγκυρία». Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα είναι έτοιμο σήμερα και η έκθεση θα δημοσιευτεί αύριο. Στην έκθεση αναφέρεται πως «τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019», ωστόσο δεν αναφέρεται το μέγεθος της απόκλισης. Αυτό θα υπολογιστεί το φθινόπωρο. 

Ακόμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η έκθεση αναφέρει ότι υπερπλεονάσματα που προβλέπει η κυβέρνηση οφείλονται και στο ότι δημόσιες επενδύσεις «βαπτίστηκαν» επιδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα χρησιμοποιηθούν. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Επιτροπή δηλώνει «αναρμόδια» και αναφέρει πως κάθε πρόταση που αλλάζει τη συμφωνία «που επετεύχθη με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο αναθεωρημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους».

Πρωτογενές πλεόνασμα, ΦΠΑ, τράπεζες, 120 δόσεις

Επιπλέον η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 «κυρίως εξαιτίας της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», ένα πρόβλημα που έχουν εντοπίσει από τον περασμένο Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης και τη μείωση του ΦΠΑ, η έκθεση είναι αντίθετη καθώς δεν ενισχύει την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Όσον αφορά τις τράπεζες «η κατάσταση συνεχίζει να ενέχει προκλήσεις, με τις όποιες βελτιώσεις να έρχονται εξαιρετικά αργά και να παραμένουν σημαντικά τρωτά σημεία», ενώ αναφέρει ότι το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωράει εξαιρετικά αργά. Επίσης, η έκθεση περιγράφει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και ζητείται μείωση κατά 1.550 άτομα μέσα στο 2019. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου «παραμένει απογοητευτική», καθώς ο ρυθμός της είναι ιδιαίτερα αργός. Η Επιτροπή είναι επίσης αντίθετη με τις 120 δόσεις, καθώς «η ανακοίνωση αυτού του πλάνου ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργήσει κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών».

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM