Κινεζικοί οίκοι αξιολόγησης έδωσαν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Κινεζικοί οίκοι αξιολόγησης έδωσαν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο Lianhe Credit, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, έδωσε σήμερα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BBB-, σε επενδυτική βαθμίδα BBB, με σταθερές προοπτικές. 

Μία ημέρα νωρίτερα αναβάθμισε την ελληνική οικονομία άλλος ένας κινεζικός οίκος αξιολόγησης, ο China Chengxin Credit Rating Group, από Β- σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.

Στους λόγους για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, οι δύο οίκοι αξιολόγησης σημειώνουν πως το 2022 η ελληνική οικονομία ανέκαμψε έντονα και ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε τον μέσο όρο της ευρωζώνης, επωφελούμενη από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, μεταξύ άλλων παραγόντων. 

Στις αξιολογήσεις σημειώνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι βελτιώνεται σταθερά η ικανότητα της κυβέρνησης να εξισορροπεί τα δημοσιονομικά, με σημαντική μείωση του ελλείμματος και της επιβάρυνσης του χρέους. 

Επίσης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών. Ακόμη, σημειώνεται ότι η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές επιτρέπει τη συνέχιση των πολιτικών οικονομικής και δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας.

Συγχαρητήρια από Σαρλ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν για την επενδυτική βαθμίδα 

Στο μεταξύ, ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις αξιολογήσεις οίκων που είναι πιστοποιημένοι από την ΕΚΤ

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και η οποία είναι πολύ ορατή μεταξύ των οίκων αξιολόγησης. Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές γι' αυτό το αποτέλεσμα κι αυτή την επιτυχία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Η ανάκτηση μιας επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντικό ορόσημο», τόνισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και έδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό για τις τεράστιες θυσίες που έχει καταβάλει. «Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της βιώσιμης πορείας», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε πως στο τέλος της συζήτησης για την κατάσταση στην ευρωζώνη οι ηγέτες συνεχάρησαν την Ελλάδα, «για την εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM