Forbes: Γιατί το Grexit είναι μια πολύ κακή ιδέα

Forbes: Γιατί το Grexit είναι μια πολύ κακή ιδέα Facebook Twitter
0

Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μια ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί η συντάκτρια του περιοδικού Forbes, ειδική επί οικονομικών θεμάτων  Frances Coppola, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανόητο» για την ευρωζώνη να επιδοθεί σε μια μικροπολιτική που θα μπορούσε να την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Η αναλύτρια αναφέρει ότι ξεχάστηκε πολύ σύντομα η υπόθεση των αποτυχημένων συνομιλιών της τελευταίας στιγμής στην περίπτωση της Lehman Brothers και προειδοποιεί ότι στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος να πιστέψουν ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους δεν θα έχει συστημικές συνέπειες.  

Σημειώνει ότι μια τέτοια επιλογή θα είχε συνέπειες στις άλλες χώρες ακόμη και μέσω του ισοζυγίου πληρωμών και θα ήταν  ιδιαίτερα καταστροφική για τις χώρες με τις ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το «κύμα» θα χτυπούσε τις χώρες της Ευρωζώνης, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολής, επηρεάζοντας τους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου και δημιουργώντας γεωπολιτικούς κινδύνους.


»Η άτακτη αποτυχία ενός κυρίαρχου κράτους είναι εξίσου καταστροφική και για εκείνους που συνδέονται με αυτό μέσω του εμπορίου και κεφαλαιακών δεσμών. Όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και έξοδο ως τιμωρία επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της καλά θα κάνουν να το θυμούνται αυτό», επισημαίνει η αρθρογράφος.

Αφού τονίζει ότι μια χρεοκοπία και έξοδος θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα ακόμη κι αν το νέο της νόμισμα «προσδένονταν» στο ευρώ, στη συνέχεια περνά στις συνέπειες στην ευρωζώνη όπου, όπως σημειώνει, θα υπήρχε μια απότομη ύφεση, μια αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους σε χώρες όπως η Ισπανία και θα επιβάλλονταν νέα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα έφερνε αναταραχή στα δημοσιονομικά και άνοδο στα ποσοστά λαϊκίστικων κομμάτων όπως οι  Podemos.

Και αυτό πάλι θα έφερνε στην επιφάνεια το θέμα μιας ακόμη εξόδου. Είναι σαν τη μοιχεία…οταν έχεις περάσει τη γραμμή μια φορά, είναι πιθανό να το ξανακάνεις», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κόπολα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM