Τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα παρέχει μεγαλύτερη χρονική περίοδο αναστολής εγγραφής ακάλυπτων επιταγών στο σύστημα «Τειρεσίας», για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κυρίως τουριστικές.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προανήγγειλε αυτή την παρέμβαση, με την τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Οι συμπληρωματικές διατάξεις της τροπολογίας θα αφορούν τις επιταγές κυρίως του τουριστικού κλάδου, αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό.

 

«Θα παρέχεται η δυνατότητα για την περίοδο, κατά κύριο λόγο από 1η Ιουλίου μέχρι και 15 Ιουλίου, να πάρουν μια αναστολή της εγγραφής τους στον Τειρεσία κατά 75 ημέρες, εάν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις επιταγές αυτές», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Ο τρόπος καθορισμού των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι με βάση τον ΚΑΔ τους, ενώ για τον καθορισμό των εποχικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει (για να θεωρηθούν ως τέτοιες) να έχουν το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιούλιο - Σεπτέμβριο.

 

«Το κριτήριο αυτό είναι αξιόπιστο, καθώς στον τριτογενή τομέα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει μια επιχείρηση το 50% του τζίρου της, εάν δεν συνδέεται με τον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

 

Πρόνοια και για τους παραλήπτες

 

Στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται επίσης και μια πρόνοια για τους παραλήπτες αυτών των επιταγών, έτσι ώστε και οι δικές τους με την σειρά επιταγές για την ίδια περίοδο, αν είναι αξιόλογο κομμάτι του μέσου μηνιαίου τζίρου τους, να έχουν την ανάλογη ευνοϊκή αντιμετώπιση. Αυτό θα αποδεικνύεται με βάση τους τζίρους που είχε η επιχείρηση κατά το προηγούμενο έτος.

 

Η διάταξη δεν αφορά αναστολή πληρωμής επιταγών συνολικά, αλλά αναστολή της εγγραφής τους στο σύστημα «Τειρεσίας», διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης. «Με αυτήν την τροπολογία θα ανακουφιστεί ο επιχειρηματικός κόσμος, κυρίως των νησιωτικών περιοχών, που το πρόβλημα εγγραφής τους στον Τειρεσία, τους δημιουργούσε προσκόμματα για την δανειοδότησή τους. Έτσι παρέχουμε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να προλάβουν να κάνουν τις σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζές τους», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr