Ειδικό τέλος αλληλεγγύης για την Ελλάδα προτείνει ο Γερμανός οικονομολόγος Κ. Φουστ

Ειδικό τέλος αλληλεγγύης για την Ελλάδα προτείνει ο Γερμανός οικονομολόγος Κ. Φουστ Facebook Twitter
EPA/JENS BUETTNER
0

Δισεκατομμύρια θα κοστίσει η στήριξη της Ελλάδας στους Γερμανούς φορολογούμενους, γράφει ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ σε άρθρο του στην εφημερίδα FAZ, προτείνοντας ένα ειδικό τέλος αλληλεγγύης ειδικά για την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ένα τρίτο πρόγραμμα με πιστώσεις δισεκατομμυρίων δεν θα επιλύσει το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος, ενώ σε ενδεχόμενο κούρεμα χρέους οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αναγκαστούν να διαγράψουν μέρος των πιστώσεων που χορήγησαν στην Ελλάδα. Γι' αυτό, ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) Κλέμενς Φουστ προτείνει την αύξηση του φόρου αλληλεγγύης, που καταβάλλουν οι Γερμανοί εδώ και πολλά χρόνια για την ανάπτυξη της ανατολικής Γερμανίας, από το 5,5% στο 8% για τρία χρόνια προς όφελος της Ελλάδας.

 

«Η ειλικρίνεια έναντι ψηφοφόρων και φορολογουμένων επιβάλλει για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας είτε την αύξηση της φορολογίας στην Γερμανία ή τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες», σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Ο Φουστ θεωρεί δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις πιστώσεις και κάνει μάλιστα λόγο για «χρήμα που δεν θα επιστραφεί». Παρά το γεγονός ότι το τρίτο πρόγραμμα θέτει ως στόχο την επιστροφή όλων των πιστώσεων και προβλέπει μια σειρά εγγυήσεων όπως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο ίδιος αποκλείει στην ουσία κάθε αποπληρωμή δανείων από την Ελλάδα και επισημαίνει: «Η δημιουργία ενός προγράμματος μεταφοράς κεφαλαίων στην Ελλάδα αποτελεί σημείο καμπής για την ευρωζώνη: την απαρχή μιας ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων».


Στους υπολογισμούς που παραθέτει ο πρόεδρος του ZEW σημειώνει ότι το γερμανικό μερίδιο στα 86 δισεκατομμύρια του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, ανέρχεται σε 22 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, η Deutsche Welle επισημαίνει πως σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel το γερμανικό μερίδιο θα διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα γύρω στα 14 δισεκατομμύρια. Ανοιχτό παραμένει επίσης, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική ιστοσελίδα, αν τελικά η Αθήνα όντως δεν αποπληρώσει τις πιστώσεις που, όπως όλα δείχνουν, θα λάβει. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Eυρωπαίοι εταίροι συμπεριέλαβαν σειρά όρων στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ακριβώς για να εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση των πιστώσεων, σημειώνει το Spiegel Online.

Πηγή: Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM