Ο ιδρυτής της easyJet, Στέλιος Χατζηιωάννου, ζητά την καταγγελία της σύμβασης αγοράς 107 αεροσκαφών της Airbus, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων στερλινών.

 

Δεν πρέπει να επιτραπεί στο διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας να σπαταλήσει το ενεργητικό της με την καταβολή των 4,5 δισ. στερλινών για «αχρείαστα αεροπλάνα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του. Η οικογένεια του κ. Χατζηιωάννου κατέχει το 34% των μετοχών της easyJet.

 

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου αναφέρει ότι την 1η Απριλίου ζήτησε να ψηφίσουν οι μέτοχοι της εταιρείας για την απομάκρυνση ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου της, κάτι που αρνήθηκε ο πρόεδρός της, Τζον Μπάρτον. Τώρα ζητά να γίνει ψηφοφορία για την απομάκρυνση δύο μελών του Δ.Σ. της εταιρείας.

 

 

Αν διατηρηθεί η υποχρέωση για την πληρωμή των 4,5 δισ. στερλινών στην Airbus, η εταιρεία θα μείνει χωρίς χρήματα περί τον Αύγουστο του 2020, ίσως και νωρίτερα, αναφέρει. «Η καταγγελία της σύμβασης με την Airbus αποτελεί τη μόνη δυνατότητα που έχουν οι σημερινοί μέτοχοι να διατηρήσουν την όποια αξία των μετοχών τους» σημειώνει ο ιδρυτής της εταιρείας. Η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της easyJet κυμαίνεται σήμερα σε περίπου 2 δισ. στερλίνες, ενώ η λογιστική αξία του ενεργητικού της ανερχόταν σε 3 δισ. στερλίνες στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

 

 

Η easyJet πρέπει να μειώσει τον στόλο της τώρα από 350 σε 250 αεροπλάνα, τονίζει ο κ. Χατζηιωάννου. Δεν θα χρειαστεί άλλα αεροπλάνα για πολλά χρόνια, ο στόλος της εταιρείας είναι ένας από τους νεότερους στον κλάδο, προσθέτει. Ο κ. Χατζηιωάννου στρέφεται με την ανακοίνωσή του και κατά της Airbus, αναφέροντας ότι καταδικάστηκε για δωροδοκία στελεχών αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ