ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πρόσφυγες θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ευρώπης

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πρόσφυγες θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτό: Θ. Δουμάνης
0

Η μαζική άφιξη των μεταναστών που ζουν στην Ευρώπη κατά τους τελευταίους μήνες, θα, έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα, θετικές οικονομικές επιπτώσεις, αλλά η μακροπρόθεσμη επίδραση θα εξαρτηθεί από την ταχεία ένταξη των αιτούντων άσυλο στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις επιπτώσεις της άφιξης των προσφύγων  στην Ευρώπη την οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Η αύξηση της προσφυγικής τάσης θα έχει σημαντικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες για τις χώρες υποδοχής, αναφέρει το ΔΝΤ που εκτιμά ότι οι πρόσφυγες θα επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά 0,1% το 2017, αν και η επίδραση θα είναι μεγαλύτερη στις χώρες που είναι ο τελικός προορισμός των προσφύγων, όπως η Γερμανία. Μέχρι το 2020, οι  εμπειρογνώμονες του Ταμείου εκτιμούν ότι, το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 0,5% και 1,1%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μια σημαντική ώθηση σε αυτές τις οικονομίες.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, τα οφέλη αυτής της πληθυσμιακής αύξησης θα εξαρτηθούν από την ταχεία ένταξή των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και θα αυξήσει τη συμβολή των προσφύγων στα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα. Για το σκοπό αυτό, το ΔΝΤ προτείνει προσωρινά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την εξάλειψη του κατώτατου μισθού που πρέπει να καταβληθεί σε αυτούς τους εργαζόμενους και την έγκριση προσωρινών επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους πρόσφυγες.  «Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από εκπαιδευτικά προγράμματα και από πρόσβαση στη στέγαση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνεται.

0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ