«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες πάνω από 7%

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες πάνω από 7% Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Με κατακόρυφη πτώση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει αυτή την ώρα απώλειες 7,33% στις 558,33 μονάδες, ενώ είχε ξεκινήσει πάνω από τις 600. 

Ο τζίρος διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 24,47 εκατομμύρια ευρώ.  Οι επενδυτές φαίνεται να εγκαταλείπουν τα πιο ριψοκίνδυνα assets, επιστρέφοντας στον χρυσό και τα κρατικά ομόλογα που προσφέρουν εγγυημένη απόδοση. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κοντά στο 13%. Ενδεικτικό είναι πως, από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην Ευρώπη, το ΧΑ έχει χάσει περίπου 400 μονάδες και κινείται σε χαμηλά 3,5 ετών. 

Αρχικά, ο φόβος περιοριζόταν στις εταιρείες με έκθεση, εργοστάσια και δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά πλέον οι αναλυτές αναθεωρούν σημαντικά τις αρνητικές εκτιμήσεις τους για το οικονομικό πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χθεσινή κήρυξη πανδημίας απτό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς όλο και περισσότερες χώρες παίρνουν έκτακτα, περιοριστικά μέτρα με αντίκτυπο δισεκατομμυρίων σε αναρίθμητους κλάδους - από τις μεταφορές μέχρι το λιανικό εμπόριο. 

Οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία ακολουθούν τη χθεσινή βουτιά της Wall Street και επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναλυτές εκτιμούν πως μεταξύ άλλων είναι πιθανό να ανακοινωθεί μείωση των επιτοκίων και ευνοϊκότερους όρους αναχρηματοδότησης, ώστε να υποστηριχθεί ο δανεισμός στις επιχειρήσεις.  Ωστόσο οι προσδοκίες είναι μειωμένες: «Όλα αυτά τα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της διακοπής των μεταφορών και της παραγωγής» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στο Reuters στρατηγικός αναλυτής.

Η «αγέλη των επενδυτών»

 

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, «επηρεάζεται η ψυχολογία της αγοράς, ανατροφοδοτώντας τις αρνητικές επενδυτικές προσδοκίες. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές ακολουθούν συμπεριφορά αγέλης και σπανίως οι αποφάσεις τους είναι ορθολογικές. Πουλάνε μαζικά. Όλοι φοβούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά  εξηγούσε πριν λίγες ημέρες στο LiFO.gr ο Διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Γκράβας.

«Οι υπερβολές ξεκινούν από την χρηματιστηριακή αγορά και διαχέεται η ανησυχία και στα υπόλοιπα στρώματα μέχρι την πραγματική οικονομία. Οι αγορές, σε τέτοιες περιπτώσεις πολύ μεγάλης αβεβαιότητας, προεξοφλούν πάντα τα χειρότερα και έρχεται μετά, σιγά - σιγά, η διόρθωση».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM