ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Bloomberg: Μην ακούτε τις φήμες για Grexit

Bloomberg: Μην ακούτε τις φήμες για Grexit Facebook Twitter
0

«Μην ακούτε τις φήμες: Γιατί η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στο ευρώ», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ανάλυσης στο πρακτορείο Bloomberg, στην οποία εξηγείται ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα καθόλου για έξοδο της Ελλάδας, αφού δεν θα την συνέφερε κάτι τέτοιο.

Ο αρθρογράφος Σάιμον Κένεντι σημειώνει ότι παρά τα όσα αφήνει να διαρρεύσουν το περιβάλλον της Μέρκελ, «στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται καθόλου να ρισκάρει τη διάλυση του κοινού νομίσματος την οποία θα προκαλούσε ένα Grexit».

Επισημαίνει ότι το σημερινό στάτους κβο είναι μια ευλογία για τη Γερμανία που επωφελείται περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία. Επομένως δεν την συμφέρει μια ελληνική αποχώρηση που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο κι άλλες χώρες.

Το Grexit θα έκανε, όπως σημειώνει ο Κένεντι, τις γερμανικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές και θα συρρίκνωνε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, αποδυναμώνοντας τον πληθωρισμό και «χτυπώντας» το ΑΕΠ που εξαρτάται κατά 50% από τις εξαγωγές.

Προς απόδειξη των όσων υποστηρίζει ο αρθρογράφος, παρατίθεται μελέτη του 2013 από το Bertelsmann Foundation, σύμφωνα με την οποία χωρίς το ευρώ, το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν ετησίως περίπου 0,5% μικρότερο έως το 2025 – γεγονός που ισοδυναμεί με μία απώλεια 1,2 τρισ. ευρώ και κοστίζει 200.000 θέσεις εργασίας.

Αυτές οι απώλειες θα έκαναν τα ποσά με τα οποία συνεισέφερε το Βερολίνο στη διάσωση της Ελλάδας (73 δισεκ.) να μοιάζουν με νάνο, καταλήγει ο αναλυτής του Bloomberg.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM