Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τα πλεονεκτήματα, που προσφέρουν σε μεγάλες εταιρείες οι φορολογικοί παράδεισοι, οδηγουν σε απώλεια σημαντικών εσόδων για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

«Η συνολική απώλεια εσόδων λόγω της παράνομης και απαράδεκτης φοροδιαφυγής εκτιμάται περίπου στο ένα τρισ. ευρώ ετησίως. Ας αναλύσουμε περισσότερο αυτό το δεδομένο: ένα τρισ. ευρώ είναι σχεδόν διπλάσιο ποσό από το συνδιασμένο ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού όλων των κρατών μελών για το 2012», εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

 

Η λειτουργία των τραπεζών και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος τέθηκαν επιτακτικά πρόσφατα, στην περίπτωση της Κύπρου.

 

Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης απορρίπτει τις κατηγορίες.

 

«Έχω την εντύπωση ότι απαντούμε στους δείκτες που απαιτούν οι διεθνείς κανόνες για καταπολέμηση του ξεπλύματος κατά πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι κάποιες των μεγάλων χωρών, που μας υποχρέωσαν να υποστούμε κι αυτήν την δοκιμασία. Δεν φαίνεται ότι η Κύπρος είναι εκ των χωρών που εθεωρούντο χώρες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», είπε.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, που θα συζητήσουν και για ενεργειακά ζητήματα, αναμένεται να εξετάσουν σχέδιο εννέα σημείων για την ενδυνάμωσης της φορολογικής πολιτικής.

 

Επιθυμούν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους εναντίον των μηχανισμών φοροδιαφυγής και της διαδικασίας μεταφοράς κερδών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Πηγή: Euronews

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr