Συντάξεις: Νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά - Τι προβλέπει

Συντάξεις: Νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά - Τι προβλέπει Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών από την κυβέρνηση για να διορθωθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους διπλούς φόρους που επιβλήθηκαν σε αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η ρύθμιση θα δίνει η δυνατότητα στις κατά τόπους εφορίες να σβήσουν τον φόρο που επιβλήθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ είχαν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά, έλαβαν προσκλητήριο από την ΑΑΔΕ για να περάσουν και πάλι από το ταμείο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN, προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις όσων δεν τα δήλωσαν, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον επιμερισμό του εισοδήματος στο έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν με επανεκκαθάριση.

Στη νομοθετική ρύθμιση θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των αναδρομικών ποσών των φόρων σε έως και 48 δόσεις. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση των 24 ή 48 δόσεων. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου στο taxisnet.

Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των συνταξιούχων, ώσπου μετά την πληθώρα των αιτημάτων διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, συγκεκριμένα οι εφοριακοί υπάλληλοι προκειμένου να εκτελέσουν την εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για έλεγχο αυτών των περιπτώσεων και κάτω από το κίνδυνο της παραγραφής, έστειλαν αδιακρίτως τα σημειώματα και δεν μερίμνησαν για το γεγονός ότι πολλές τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν σε εφορίες χειρογράφως και ως εκ τούτου δεν περάστηκαν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα TΑXIS, το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015.

Έτσι απέστειλαν δίχως διασταύρωση σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα και σε φορολογούμενους που δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι έπρεπε να τα δηλώσουν, αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Μάλιστα κάποιες εφορίες προέτρεψαν τους φορολογουμένους να ξεκινήσουν να πληρώνουν μέχρι να διορθωθεί το λάθος του Δημοσίου. Εν τω μεταξύ από το βήμα της Βουλής, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προανήγγειλε την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για όσους είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικά συντάξεων αλλά δεν τα είχαν δηλώσει στην εφορία όταν εισπράχθηκαν. 

Με πληροφορίες από CNN

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ