Αν ψάχνει κανείς ένα ασφαλές password καλύτερα να απομνημονεύσει αυτό:
HQbgbiZVu9AWcqoSZmChwgtMYTrM7HE3ObVWGepMeOsJf4iHMyNXMT1BrySA4d7

63 τυχαίοι χαρακτήρες, σε αυτή την περίπτωση δημιουργημένοι από έναν ονλάιν password generator, είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε ασφαλείς τους λογαριασμούς σας. Αλλά όπως εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο, κανένας κωδικός δεν είναι ασφαλής όταν οι χάκερς μπορούν -και το κάνουν- να τους  αποσπάσουν μαζικά από τράπεζες, εταιρείες παροχής e-mail, καταστήματα ή σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που δεν καταφέρνουν να προστατέψουν επαρκώς τους servers τους.

Εξάλλου με την τεχνολογία που μεγαλώνει με αλματώδεις ρυθμούς, γιατί η φόρμουλα password και username να παραμένει σταθερή; Και με την αύξηση των χρηστών που ζητούν καθημερινά πρόσβαση στο Ίντερνετ από τα λάπτοπ και τα κινητά τους, η εισαγωγή των password γίνεται όλο και μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Όμως, οι εναλλακτικές επιλογές είναι καθ' οδόν.

H Google δουλεύει την ιδέα να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να χτυπάνε απλά τις συσκευές τους με ένα ειδικό δαχτυλίδι που θα περιλαμβάνει τους κωδικούς, ή τη δυνατότητα χρήσης μια κάρτας που μπαίνει στη θύρα USB. Η FIDO Alliance, σχεδιάζει ένα ανοικτό λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες την πρόσβαση στις ιστοσελίδες απλά τοποθετώντας στην οθόνη το δάχτυλό τους. «Αυτές οι βιομετρικές τεχνολογίες είναι πια αρκετά ώριμες και σε θέση να κυκλοφορήσουν στην αγορά σήμερα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της FIDO, Ramesh Kesanupalli. H Motorola έχει πάει ακόμα πιο μακριά: προτείνει ένα «χάπι κωδικών», το οποίο θα αποτελείται από ένα μικροτσίπ και μια μπαταρία και θα ενεργοποιείται από τα στομαχικά οξέα. Το αποτέλεσμα θα είναι η εκπομπή ενός μοναδικού ψηφιακού σήματος.


Μέχρι τότε, οι ειδικοί στα θέματα ασφάλειας στο Ίντερνετ προτείνουν δύο βασικές αρχές: Ένα password πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, περιλαμβάνοντας αριθμούς και σύμβολα και ποτέ να μην γίνεται χρήση του ίδιου password σε περισσότερες από μια ιστοσελίδες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr