Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για αθέμιτη χρήση δεδομένων από εκατομμύρια προφίλ του Facebook ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους.

 

Όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα των New York Times και του Observer, η εταιρεία Cambridge Analytica συγκέντρωσε στοιχεία από 50 εκατομμύρια χρήστες του facebook για να αναπτύξει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

 

«Οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης δικαιούνται να λάβουν απαντήσεις από το Facebook και την Cambridge Analytica αμέσως. Ξεκινάμε έρευνα», έγραψε η Μόρα Χίλεϊ στον λογαριασμό της στο Twitter.

  

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εταιρεία δεδομένων απέσπασε με πλάγιους τρόπους στοιχεία από εκατομμύρια λογαριασμούς Facebook.

 

Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.

 

Ο Christopher Wylie, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας δεδομένων Cambridge Analytica και εργάστηκε εκεί μέχρι το 2014, περιέγραψε την εταιρεία ως "οπλοστάσιο" ενός πολιτικού πολέμου.
Ο Christopher Wylie, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας δεδομένων Cambridge Analytica και εργάστηκε εκεί μέχρι το 2014, περιέγραψε την εταιρεία ως "οπλοστάσιο" ενός πολιτικού πολέμου.

 

 

Η Cambridge Analytica του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ υποστηρίζει συχνά ρεπουμπλικάνους πολιτικούς με μεγάλες δωρεές.

 

 

Το Facebook αρνείται προς το παρόν τη διαρροή τέτοιου όγκου δεδομένων αλλά ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica.

 

Όπως υποστηρίζει το Facebook, τα όποια δεδομένα συγκεντρώθηκαν, δεν υποκλάπηκαν παράνομα αλλά αποσπάστηκαν νόμιμα, με τη συνδρομή του ακαδημαϊκού Αλεξάντερ Κόγκαν που προφασίστηκε πως τα ήθελε για μία ψυχολογική έρευνα.

 

Το Facebook παραδέχεται τώρα ότι, όταν πληροφορήθηκε τους απώτερους σκοπούς της υποτιθέμενης έρευνας επικοινώνησε με τον ίδιο και την Cambridge Analytica, από τους οποίους έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί.

 

Για την «έρευνα» του, ο Κόγκαν χρησιμοποίησε μία εφαρμογή που έφτασε στους λογαριασμούς 270.000 χρηστών και όχι 50 εκατομμυρίων, υποστηρίζει το Facebook.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr