Οι ηγέτες του Facebook θα πρέπει να σκεφτούν τα δικά τους παιδιά όταν λαμβάνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν εκατομμύρια νέους ανθρώπους που έχουν εμπλακεί στο κοινωνικό δίκτυο, ανέφεραν ακτιβιστές την Τετάρτη.

 

Στο συνέδριο των πρώην υπαλλήλων, πληροφοριοδοτών της Silicon Valley και μελών του λόμπι της Ουάσινγκτον εκφράστηκαν σοβαρές προειδοποιήσεις για πιθανές σχέσεις μεταξύ τεχνολογικού εθισμού και διακοπής του ύπνου, κακής ακαδημαϊκής επίδοσης, άγχους, κατάθλιψης, παχυσαρκίας, κοινωνικής απομόνωσης και αυτοκτονίας. Οι ομιλητές ήταν αποκαλυπτικοί για το πόσοι επικίνδυνο είναι το νέο καθεστώς της τεχνολογίας

 

Ο διοργανωτής του συνεδρίου, Τζέιμς Στάιερ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Common Sense Media, μιας μη κερδοσκοπική οργάνωσης για την ασφαλή τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης για παιδιά, επέκρινε κολοσσούς όπως το Facebook, η Google και το Twitter. 

 

Πυρά δέχτηκε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η επικεφαλής της εταιρείας Σέριλ Σάντμπεργκ «Ο Μαρκ και η Σέριλ στο Facebook είναι καλοί άνθρωποι. Είναι και οι γονείς. Πρέπει να σκεφτούν τα παιδιά τους όταν παίρνουν μια μεγάλη απόφαση», είπε ο Τζέιμς Στάιερ.

 

«Αν βλέπετε τους χρήστες σας ως αποθέματα καυσίμων για τα κέρδη σας, δεν πρόκειται να καταστήσετε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», επανέλαβε ένας άλλος ομιλητής, ο Ρότζερ Μακνάμι.

 

Ο Μακνάμι ανήκει σε μια ομάδα πρώην τεχνολογικών στελεχών πίσω από το Κέντρο για την Ανθρωπιστική Τεχνολογία το οποίο έχει στόχο να αναστρέψει την κρίση της ψηφιακής εποχής και να επαναπροσδιορίσει την τεχνολογία ως προς το συμφέρον της ανθρωπότητας.

 

Μάχονται μεταξύ άλλων σχετικά με τις επιπτώσεις των smartphones και των social media στη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων και υποστηρίζουν πως η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

 

O Mακνάμι ήταν ένας από τους ομιλητές σε μια διάσκεψη «Truth About Tech» στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι καθηγητές των σχολείων χρησιμοποιούν τις ομάδες του Facebook για εργασίες στο σπίτι, καθιστώντας το αναπόφευκτο για πολλούς μαθητές.

 

Ο Tρίσταν Χάρις, πρώην σχεδιαστής της Google και ιδρυτής του Κέντρου για την ανθρώπινη τεχνολογία προκάλεσε αίσθηση καθώς παραδέχτηκε πως «μερικά από αυτά που έχουμε κάνει πραγματικά δεν είναι σωστά, μερικά από αυτά που δημιουργήσαμε ήταν σχεδιασμένα να είναι εθιστικά ή χειραγωγικά, ιδιαίτερα για τους νέους».

 

Ο Χάρις προειδοποίησε για μια «υπαρξιακή απειλή» και περιέγραψε το ψηφιακό περιβάλλον ως εντελώς ανεξέλεγκτο.

 

Ο Σάντι Παρακίλας, πρώην διαχειριστής στην ομάδα της πλατφόρμας στο Facebook από το 2011 έως το 2012 ανησυχεί για τις επιπτώσεις στα παιδιά και για το πώς τα ενδιαφέροντά τους φαίνεται να είναι δευτερεύοντα. «Η άποψή μου είναι ότι αντιμετωπίζουν τα παιδιά ως μια ευκαιρία να φτάσουν οι πελάτες σε πολύ νεανικά κοινά», είπε.

 

«Λαμβάνοντας υπόψη όλη την έρευνα και μερικές από τις πιο επιστημονικές μελέτες που βγαίνουν, νομίζω ότι υπάρχει ξεκάθαρα αρνητικός αντίκτυπος. Δεν νομίζω ότι αυτές οι εταιρείες έχουν το επιχειρηματικό κίνητρο να ρυθμίζουν τον εαυτό τους. Χρειάζονται κάποια εξωτερική πίεση και ρύθμιση για να διασφαλίσουν ότι λειτουργούν σωστά», πρόσθεσε.

 

Ο Άζα Ράσκιν βετεράνος της Mozilla και της Firefox, ο οποίος είναι πλέον επικεφαλής στρατηγικής στο Κέντρο για την Ανθρωποκεντρική Τεχνολογία, επανέλαβε τις θέσεις των υπολοίπων για τις επιπτώσεις στους νέους: «Καταλήγουμε να αντικαταστήσουμε την αίσθηση της ταυτότητας των παιδιών και την αυτοεκτίμηση με το πόσα likes παίρνουν».

 

Κατά την άποψη του Ράσκιν, η συμπεριφορά του τομέα της τεχνολογίας είναι χειρότερη από αυτή των κατασκευαστών τσιγάρων. «Το κάπνισμα γίνεται τόσο εθιστικό και ο καπνός δεν γνωρίζει τίποτα ιδιαίτερο για εσάς ή τις συνήθειες σας ... Φανταστείτε σε  τρία χρόνια ή πέντε χρόνια από τώρα που ο νέος μας ψηφιακός "καπνός" θα γνωρίζει όλες τις συνήθειες σας, θα ξέρει τις συνήθειες των φίλων σας και θα μπορεί να μπαίνει στον εγκέφαλό σας για να γνωρίζει». Συνέχισε λέγοντας πως είναι κάτι σαν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια σκακιέρα. «Μόλις κερδίσει, κέρδισε. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούν ποτέ να βελτιωθούν«, είπε χαρακτηριστικά.