Τουρκικό ΥΠΕΞ: Όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της Ελλάδας η ΕΕ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της Ελλάδας η ΕΕ Facebook Twitter
Τουρκία: Όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής πλευράς η ΕΕ
0

Αντίδραση από την Τουρκία μετά την χθεσινή κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.

Η κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, καθώς και συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, χαρακτηρίζει τη δήλωση της ΕΕ «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό» και την κατηγορεί ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

Κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστηρίζει επίσης ότι «η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα νόμιμα – με βάση το διεθνές δίκαιο - δικαιώματα της Τουρκίας» και καταλήγει σημειώνοντας πως «επαναλαμβάνουμε, όπως πάντα, ότι είμαστε ανοικτοί σε ένα δίκαιο διάλογο».

Χθες, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με την κοινή τους δήλωση προέτρεψαν την Τουρκία «να αποφεύγει να εξαπολύει απειλές και να προχωρά σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και να «να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM