Πέθανε o Little Richard: Πρωτοπόρος της ροκ εντ ρολ και δημιουργός των Tutti Frutti και Lucille

Πέθανε o Little Richard: Πρωτοπόρος της ροκ εντ ρολ και δημιουργός των Tutti Frutti και Lucille Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Little Richard, ο πρωτοπόρος της ροκ εν ρολ που άσκησε τεράστια επιρροή στις επόμενες γενιές μουσικών, πέθανε σε ηλικά 87 χρόνων, όπως επιβεβαίωσε ο γιος του, Ντάνι Πένιμαν στο Rolling Stone.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία θανάτου του. 

Ο κατά κόσμον Ρίτσαρντ Γουέιν Πένιμαν, με το φρενήρες πιάνο του, τα παθιασμένα φωνητικά, τον πλούσιο σε ρυθμό ήχο του, τους πολλές φορές ακατάλληλους έως ασυνάρτητους στίχους του, τα φανταχτερά κοστούμια του, έσπασε τα μουσικά σύνορα, διαμόρφωσε τη ριθμ εν μπλουζ μουσική για τις επόμενες γενιές και επηρέασε πλήθος καλλιτεχνών σε κάθε μουσικό φάσμα, από τη ροκ στη χιπ χοπ. Παρέμεινε μια επιδραστική προσωπικότητα στην αμερικανική μουσική σκηνή για επτά δεκαετίες.

 

Ξεκινώντας με το εμβληματικό "Tutti Frutti" το 1956, Λιτλ Ρίτσαρντ συνέχισε κάνοντας ασταμάτητα χιτ - από το "Long Tall Sally" και "Rip It Up" έως το "Lucille" το 1957 και το "Good Golly Miss Molly".

Γεννήθηκε το 1932 στο Μέικον της Τζόρτζια. Μεγαλωμένος στο νότο των ΗΠΑ, απορρόφησε τους ρυθμούς της γκόσπελ και δέχτηκε επιρροές ήχων της Νέας Ορλεάνης που άρχισε να αφομοιώνει και συνδυάζει στις πιανιστικές του εξτραβαγκάντσες. Έφυγε από το σπίτι του στην εφηβεία του μετά από τις έντονες κόντρες με τον πατέρα του -που αρχικά δεν στήριζε τη μουσική του- παίζοντας για τα προς το ζην rythm and blues σε νυχτερινά κλαμπ.


Ως ένα από τα 12 παιδιά της οικογένειας, ο ίδιος είχε πει πως ξεκίνησε να τραγουδά για να ξεχωρίζει από τα αδέρφια του: «Έκανα ό,τι έκανα γιατί ήθελα προσοχή. Όταν άρχισα να χτυπάω τα πλήκτρα του πιάνου και να ουρλιάζω και να τραγουδάω, πήρα την προσοχή που ήθελα».

Όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Τζέρι Λι Λιούις και άλλοι διαχρονικοί, και ο Λιτλ Ρίτσαρντ έπαιξε σε πρώιμες ροκ εν ρολ ταινίες - όπως τις Don't Knock the Rock (1956) και The Girl Can't Help It (1957).

 

Έλβις Πρίσλεϊ, Τζέιμς Μράουν, Τζίμι Χέντριξ, Ότις Ρέντινγκ, Τίνα Τέρνερ, Μπομπ Ντίλαν, Μπιτλς μεταξύ των πολλών καλλιτεχνών τους οποίους καθόρισε το στιλ του Πένιμαν.

Τόσο η εμφάνιση όσο και ο ήχος του Τζίμι Χέντριξ είχε επιρροές από τον Λιτς Ρίτσαρντ: «Θέλω να κάνω με την κιθάρα μου αυτό που Λιτλ Ρίτσαρντ έκανε με τη φωνή του» είχε πει το 1966.

Ο Μπομπ Ντίλαν άρχισε να παίζει κομμάτια του Πένιμαν με τους Golden Chords, τη ροκ εντ ρολ μπάντα του στο γυμνάσιο.

«Μπορώ να κάνω τη φωνή του Λιτλ Ρίτσαρντ που είναι άγρια, τραχειά, δυνατή. Είναι σαν μια εμπειρία εκτός σώματος. Πρέπει να αφήσεις στην άκρη της ευαισθησίες σου και να βγεις από το σώμα σου για να τραγουδήσεις έτσι» είχε πει ο Πολ Μακάρντεϊ.

«Άκουσα τον Λιτλ Ρίτσαρντ και τον Τζέρι Λι Λιούις και αυτό ήταν. Δεν ήθελα να είμαι τίποτα άλλο» είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του στο Rolling Stone ο Έλτον Τζον.

 

 
Παρότι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ο Πένιμαν είχε επίσης σχέσεις και με γυναίκες. Παντρεύτηκε την Ernestine Harvin, σχέση που κατέληξε σε διαζύγιο και αργότερα υιοθέτησε ένα αγόρι.

«Ο πατέρας μου ήθελε επτά αγόρια, αλλά του το χάλασα γιατί ήμουν γκέι» είχε πει αργότερα ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Rolling Stone/BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

Πολιτισμός / Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε φυσικές αποδείξεις για μονομάχους που πάλευαν, ή συμμετείχαν σε ένα θέαμα, με μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια» σύμφωνα με τους ειδικούς
LIFO NEWSROOM