Η ιστορία του Instagram και η «παράνοια» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Η ιστορία του Instagram και η «παράνοια» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ Facebook Twitter
Ο Κέβιν Σίστομ του Instagram και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook πριν χωρίσουν το 2018 τους δρόμους τους.
0

Όταν το 2012 οι δύο δημιουργοί του Instagram πούλησαν την εφαρμογή τους στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ αντί ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το ύψος του ποσού είχε σοκάρει πολύ κόσμο, τελικά όμως το δύσκολο κομμάτι για τον Κέβιν Σίστομ και τον Μάικ Κρίγκερ δεν ήταν η διαδικασία της συναλλαγής με τον ιδιοκτήτη του Facebook.

Πολύ πιο δύσκολη αποδείχθηκε η ενσωμάτωση των ίδιων και των 13 εργαζόμενων του φρέσκου start-up στο σύστημα της μεγαλύτερης εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Αυτή την γεμάτη αναταράξεις διαδικασία περιγράφει στο βιβλίο της που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο "No Filter: The Inside Story of Instagram"η δημοσιογράφος του Bloomberg News, Sarah Frier.

Φυσικά, οι δύο μηχανικοί (απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Stanford) με αδυναμία στο design, δεν περίμεναν πριν από μια δεκαετία όταν ξεκινούσαν την λειτουργία του Instagram ότι κάποτε η κομψή εφαρμογή τους θα έφτανε το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες το μήνα, θα ξεκινούσε νέες τάσεις, θα έχτιζε celebrities και influencers και θα αποτελούσε το ένα τέταρτο των εσόδων του Facebook.

Η εξέλιξη του Instagram υπό την αιγίδα του Facebook υπήρξε ραγδαία και δραματική, όπως και η παγκόσμια επιρροή του, εμφανέστατη ακόμα και σε όσους δεν είναι χρήστες του.

Ο Ζούκερμπεργκ πάντως είδε διακρίνει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Δεν ήταν πάντως ο πρώτος. Τον είχε προλάβει ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter, αλλά ο Σίστρομ απέρριψε τις προτάσεις του παρότι ήταν φίλος του και ένας από τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές του Instagram. Ο ιδρυτής του Facebook δεν έχασε χρόνο και μάλιστα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής υποσχέθηκε στους δύο δημιουργούς της πλατφόρμας ότι εκείνοι θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του προϊόντος τους. Προς γενική έκπληξη, την κράτησε την υπόσχεσή του. Μέχρι που την πήρε πίσω.

Η εξέλιξη του Instagram υπό την αιγίδα του Facebook υπήρξε ραγδαία και δραματική, όπως και η παγκόσμια επιρροή του, εμφανέστατη ακόμα και σε όσους δεν είναι χρήστες του. Δημόσιοι χώροι ανά τον πλανήτη έγιναν ξαφνικά "Insta-worthy" ενώ πολλά καφέ και εστιατόρια άρχισαν να διαμορφώνουν τον χώρο τους έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο «φιλικός» προς την εφαρμογή.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εμφανίζεται στο βιβλίο συγχρόνως προβλέψιμος και μυστηριώδης. Σε αρκετά σημεία, η συγγραφέας τον αποκαλεί «παρανοϊκό», ειδικά σε σχέση με οτιδήποτε θεωρούσε ότι απειλεί την παντοδυναμία του Facebook. Όσο για το Instagram συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά διχασμένος: από τη μία έσπρωχνε το νέο του ακριβό απόκτημα κι από την άλλη ανησυχούσε μήπως η επιτυχία του θα λειτουργούσε διαβρωτικά εις βάρος του Facebook. Έξι χρόνια μετά την εξαγορά, οι δύο ιδρυτές του Instagram εγκατέλειψαν τα γραφεία τους στην εταιρεία, μην μπορώντας πλέον να αντέξουν τις διαρκείς τριβές στη συνεργασία τους με τον Ζούκερμπεργκ.

Άξιζε τον κόπο; Θα γνώριζε τόση επιτυχία το Instagram χωρίς τις τεράστιες υποδομές του Facebook ή θα κατέληγε στο νεκροταφείο των start-ups μαζί με άλλες ωραίες ιδέες που όμως δεν είχαν ούτε τα κεφάλαια ούτε την εύνοια της τύχης ούτε το σωστό timing; Αληθεύει ότι ο Ζούκερμπεργκ αρχικά ήθελε να ενσωματώσει το Instagram στην πλατφόρμα του Facebook αλλά τελικά αποφάσισε ότι θα ήταν πιο επιτυχημένο ως αυτόνομη πλατφόρμα;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει η συγγραφέας του βιβλίου, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Είχε κάθε πρόθεση μάλιστα να τα θέσει απευθείας στον ιδιοκτήτη του Facebook. Η πρώτη ερώτηση που του έστειλε ήταν τι τον οδήγησε στην αγορά του Instagram. Η απάντηση του ήταν εντελώς διεκπεραιωτική και ουδόλως διαφωτιστική: «Είναι απλό. Επρόκειτο για μια σπουδαία υπηρεσία και θέλαμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξή της».

Με στοιχεία από την Washington Post

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 μήνες γεμάτοι βιντεοκλήσεις: Πρακτικό ή αγχώδες μέτρο που καταπατά την ιδιωτικότητα;

Τech & Science / 2 μήνες γεμάτοι βιντεοκλήσεις: Πρακτικό ή αγχώδες μέτρο που καταπατά την ιδιωτικότητα;

Κατά τη διάρκεια του lockdown δημιουργήθηκε μια νέα εικονική πραγματικότητα καθώς οι βιντεοκλήσεις για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους αυξήθηκαν κατακόρυφα. Έξι συντάκτες της LiFO καταγράφουν την εμπειρία τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ