6 σημαντικά ιστορικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

6 σημαντικά ιστορικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter
Δημήτριος Ζωγράφος, Μάχη της Λαγγάδας και Κομπότι
0

Θάνος Μ. Βερέμης, Γιάννης Σ. Κολιόπουλος, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

«1821: Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους»

Εκδόσεις Μεταίχμιο

H ανεξαρτητοποίηση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήρθε για τους Έλληνες έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία σκληρού ένοπλου αγώνα και δοκιμασίας (1821-1830). Η κατακερματισμένη κοινωνία των επαναστατημένων στάθηκε εμπόδιο στη σύγκλιση και στην ομοψυχία των αγωνιστών.

Οι οικογενειακές φατρίες, οι πελάτες και οι προστάτες της δημιούργησαν αντίπαλες ιεραρχίες, οι οποίες έτεμναν κάθετα την κοινωνική διαστρωμάτωση. Γι' αυτό και δεν άργησαν να ακολουθήσουν οι εμφύλιες συγκρούσεις. Παρ' όλα αυτά, η Επανάσταση ανταποκρίθηκε στη βασική φιλοδοξία όσων αγωνίστηκαν, τη δημιουργία ενός ενιαίου, ελεύθερου κράτους.

Οι τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν ένα χρονικό που παρακολουθεί τους Έλληνες πριν από την παλιγγενεσία, το νομικό καθεστώς των ραγιάδων και τις πολιτικές συνθήκες στην οθωμανική επικράτεια και συνεχίζουν με τις πολιτικές επιλογές και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το διάστημα 1821-1827.

Τέλος, εξετάζουν τις αιτίες της τελικής επιτυχίας του Αγώνα, το «εθνικό όραμα» και τη συγκρότηση της επίσημης εξουσίας


Michel Kaplan

«Γιατί το Βυζάντιο; Μια αυτοκρατορία έντεκα αιώνων»

Μτφρ.: Κατιάννα Μίχα - Μαρίζα Ντεκάστρο

Εκδόσεις Μεταίχμιο


Ο καταξιωμένος ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, Michel Kaplan, με το βιβλίο αυτό ξαναγράφει την ιστορία έντεκα αιώνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εξηγεί τους λόγους αυτής της μακροβιότητας.

Ένα έργο εξαιρετικά ελκυστικό, που επαναφέρει στην επικαιρότητα το Βυζάντιο και αποτιμά την κληρονομιά και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης σε τομείς όπως ο πολιτισμός, οι τέχνες και η κρατική οργάνωση.

Ειδικότερα, εστιάζει στην πολιτική ιδεολογία, στους θεσμούς, στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στην οικονομία, στο δίκαιο, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας: «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι έντεκα αιώνες της ιστορίας της δεν αξίζουν, παραφράζοντας την ηρωίδα του Ρακίνα, "ούτε αυτή την υπερβολική τιμή ούτε αυτή την περιφρόνηση". Η μακροβιότητά της δεν οφείλει τίποτα στην τύχη αλλά οφείλει τα πάντα σε μια εξαιρετική ιδεολογική κατασκευή».


Γεώργιος Β. Δερτιλής

«Η ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας 1750 - 2015»

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Μια νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του γνωστού ιστορικού, μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Δερτιλή, ο οποίος έγραψε το βιβλίο αυτό με σκοπό όχι να διηγηθεί «τι έγινε» αλλά να κατανοήσει το «γιατί έγινε».

Σκοπός του «δεν ήταν να διηγηθώ μια ιστορία, αλλά να την ερμηνεύσω. Να εξηγήσω την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να τη διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις» υποστηρίζει απευθυνόμενος «όχι μόνο στον ιστορικό, στον ανθρωπολόγο, στον οικονομολόγο αλλά και στις μαθήτριες και στους φοιτητές και στους γενικούς αναγνώστες, αυτούς που αγαπούν το διάβασμα ή και όσους ακόμη δεν το συνηθίζουν».

Norman Ohler

«Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»

Μτφρ.: Χρήστος Κοκκολάτος, Βασίλης Τσαλής

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και, κυρίως, μεθαμφεταμίνες –το ναρκωτικό του λαού‒ χρησιμοποιούνταν τόσο από τους εργάτες και τις νοικοκυρές όσο και από το στράτευμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση και νίκη των Γερμανών το 1940.

Ο Norman Ohler, έπειτα από εκτενή έρευνα σε γερμανικά και αμερικανικά αρχεία, αποκαλύπτει την ασύδοτη χρήση ναρκωτικών ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χίτλερ και των συνεργατών του, στους οποίους ο γιατρός δρ Μορέλ χορηγούσε θανάσιμα κοκτέιλ ουσιών.

Αν και τα ναρκωτικά από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εξέλιξη των γεγονότων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή την έκβασή του, η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων αλλάζει την αντίληψή μας γι' αυτήν τη σκοτεινή εποχή.

Ένα διαφωτιστικό βιβλίο που αποδεικνύει ότι το Τρίτο Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά, είναι μεταφρασμένο σε περισσότερες από 25 γλώσσες και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό.

Terry Mort

«Ο πόλεμος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Οι περιπέτειές του ως ανταποκριτή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Μτφρ.: Γιώργος Λαμπράκος

Εκδόσεις Πατάκη

Από τις ακτές της Νορμανδίας μέχρι την απελευθέρωση του Παρισιού και την τραγωδία στο Χούρτγκενβαλντ, αυτή είναι η ιστορία των δημοσιογραφικών περιπετειών του Έρνεστ Χέμινγουεϊ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την άνοιξη του 1944 ο Χέμινγουεϊ ταξίδεψε στο Λονδίνο και μετά στη Γαλλία για να καλύψει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για το περιοδικό «Collier's». Ύστερα από αυτή την τραγωδία λέγεται πως δεν ήταν πια ο ίδιος άνθρωπος.

Πρόθεση αυτού του βιβλίου δεν είναι να παρουσιαστεί ως μία ακόμη βιογραφία ή αντικείμενο εμπεριστατωμένων απομνημονευμάτων. Αυτή η συναρπαστική αφήγηση διερευνά παράλληλα το μεταγενέστερο έργο του Χέμινγουεϊ ‒μεγάλο μέρος του οποίου πηγάζει από τις πολεμικές εμπειρίες του– που διαμόρφωσε με δραματικό τρόπο τα όψιμα στάδια της καριέρας του. (Περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό).

Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος

«Κίτσος Μαλτέζος - Ο αγαπημένος των θεών»

Εκδόσεις Εστία

Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 1944. Στις 9:30 το πρωί δολοφονείται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στο άγαλμα του Βύρωνα, ο Κίτσος Μαλτέζος, ο τελευταίος απόγονος του στρατηγού Μακρυγιάννη, το χαρισματικό παιδί της γενιάς του '40. Του έστησε ενέδρα ο ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας μπροστά στο σπίτι του, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, και το αποτέλεσμα τροφοδότησε εσωτερικές ρήξεις στον χώρο της Αριστεράς.

Έκτοτε, το γεγονός θα μυθοποιηθεί και θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα ισχυρότερα ταμπού της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η αριστερά θα αρνείται επίμονα την οποιαδήποτε αναφορά σε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της δράσης της, ενώ η σκληρή μετεμφυλιακή δεξιά θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά τον θάνατο ενός ανθρώπου που στην πραγματικότητα δεν της ανήκε.

Ο Μαλτέζος θα πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση δύο μυθιστορημάτων, στην Τειχομαχία του Θεόφιλου Φραγκόπουλου και στο Χρονικό μιας σταυροφορίας του Ρόδη Ρούφου. Σήμερα οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν σε αυτά τα γεγονότα μέσω μιας νέας, αναθεωρημένης έκδοσης, αφού το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν για πολλά χρόνια εξαντλημένο.

Η βιογραφία που έγραψε ο δικηγόρος και συγγραφέας Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος διαβάζεται απνευστί και αποτελεί την πρώτη απόπειρα σοβαρής ιστορικής προσέγγισης της υπόθεσης, προσφέροντας συγχρόνως στον αναγνώστη μια συνθετική τοιχογραφία της χαμένης γενιάς του '40.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ