«Οργή» Πομπέο: Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα πληρώσει για τις ζωές και την οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό

«Οργή» Πομπέο: Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα πληρώσει για τις ζωές και την οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Πιο αιχμηρός από ποτέ εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τις ευθύνες της Κίνας στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Εξαπολύοντας μύδρους κατά του Πεκίνου, ο Πομπέο τόνισε πως «η Κίνα προκάλεσε τεράστιο πόνο, απώλεια ζωών και τώρα μία γιγαντιαία πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και την αμερικανική οικονομία, με το να μην μοιραστεί τις διαθέσιμες πληροφορίες (σ.σ για τον ιό)». 

Μιλώντας στο Fox, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέβασε κι άλλο τους τόνους: «Είμαι πολύ σίγουρος πως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα πληρώσει για όσα έκανε εδώ, ειδικά από τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, ο οποίος έχει διαμηνύσει και στο παρελθόν ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, Πομπέο αποφάσισε να γίνει ακόμα πιο επιθετικός, την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ αυξάνονται κατά χιλιάδες καθημερινά και ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης.«Πρέπει να ξέρετε ότι ακόμα δεν έχουμε πλήρη διαφάνεια από το Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα, μας προβληματίζει που υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε, και δεν ήμασταν μέχρι τώρα σε θέση να στείλουμε την ομάδα μας εκεί και να κάνει την δουλειά που χρειάζεται», κατέληξε ο Πομπέο. 

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τις 50.000 σε σύνολο 886.709 καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Ωστόσο η πραγματική εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια.

Ελέγχοντας δείγματα 3.330 εθελοντών στην Σάντα Κλάρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο ιός ήταν 50 με 85 φορές πιο διαδεδομένος από ό,τι κατέγραφαν τα επίσημα στατιστικά στην περιοχή. Κατά την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, στις αρχές Απριλίου, η Σάντα Κλάρα είχε καταγράψει «μόλις» 1.094 κρούσματα Covid-19 και συνολικά 50 θανάτους αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πραγματική εξάπλωση στην περιοχή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 48.000 και 81.000.

Η διεθνής πίεση προς την Κίνα για απαντήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό αυξάνεται και από αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού, με την Γερμανία, την Βρετανία και τη Γαλλία να έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα για την αρχική στάση του Πεκίνου. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του πρώην αρχηγού της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Τζον Σόερς που κατηγόρησε την Κίνα ότι απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού από τον υπόλοιπο κόσμο και θα πρέπει να λογοδοτήσει για την εξαπάτηση.

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο BBC, ο Σόερς σχολίασε πως «υπάρχει βαθιά οργή στην Αμερική, για τα δεινά σε όλους μας», προσθέτοντας ότι πολλοί θεωρούν υπεύθυνη την Κίνα την οποία κατηγορούν ότι αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της για την προέλευση του ιού αλλά και την αρχική διαχείριση της επιδημίας - πολύ πριν κηρυχθεί η παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

«Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών είναι να αποκτούν μυστικές πληροφορίες που άλλες χώρες ή παράγοντας σας κρύβουν. Υπήρξε μία σύντομη περίοδος, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, κατά την οποία οι Κινέζοι πράγματι το απέκρυψαν από τη Δύση».

Με πληροφορίες από CNN, BBC και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM