Όλος ο ουρανός πάνω στη γη

Όλος ο ουρανός πάνω στη γη Facebook Twitter
0

Όλος ο ουρανός πάνω στη γη Facebook Twitter
Φωτό: Ricardo Carrillo De Albornoz

 

Άπαξ και ενταχθεί το έργο ενός καλλιτέχνη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν, οι πόρτες της (θεατρικής) καταξίωσης ανοίγουν διάπλατα. Αρκεί να καταφέρει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κοινού. Αμέσως μετά, τα μεγάλα φεστιβάλ και τα θέατρα της Ευρώπης προσκαλούν την «ανακάλυψη της ιδιαίτερης φωνής» που, έτσι, σύντομα αναδεικνύεται σε αξιοπρόσεκτο κεφάλαιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής. Αυτό συνέβη με την Ανχέλικα Λίντελ (γεννημένη το 1966, στο Φιγκέρες της Καταλονίας): η εμφάνισή της στην Αβινιόν το 2010 με το La casa de la fuerza (μια παράσταση για τη βία που δέχονται οι γυναίκες, με επίκεντρο την περιοχή της Τσιχουάουα, στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες γυναίκες εξαφανίζονται και δολοφονούνται) και το El año de Ricardo (έναν περίπου μονόλογο εμπνευσμένο από τον Ριχάρδο Γ’ του Σαίξπηρ για τη βία της εξουσίας, την τυραννία, για τη δουλικότητα και τη χυδαιότητα των ανθρώπων, που ερμήνευσε η ίδια) άνοιξε δρόμους που φέτος, φυσικώ τω τρόπω, την οδηγούν στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Προηγήθηκαν τρεις ακόμη παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Η μία το 2011, με τίτλο Μaudit soit l’ homme qui se confie en l’ homme: un projet d’ alphabetization (μια φράση από το βιβλίο του Ιερεμία: «Καταραμένος να είναι αυτός που εμπιστεύεται τους ανθρώπους»), για χάρη της οποίας, έξυπνα, η Λίντελ ξεκίνησε να μαθαίνει γαλλικά. Οι άλλες δύο, πέρσι: ένα έργο για την αγάπη (που δεν υπάρχει) και την Κίνα (που επίσης δεν υπάρχει, γιατί Κίνα για τη Λίντελ είναι ο διαρκής θάνατος της Κίνας), με τίτλο Ping-Pang Qiu, και το «Todo el cielo sobre la tierra / El síndrome de Wendy»). 

Όλος ο ουρανός πάνω στη γη Facebook Twitter
Φωτό: Ricardo Carrillo De Albornoz

Σε αυτό το τελευταίο, που θα δούμε στην Πειραιώς 260 στις 15, 16 και 17 Ιουνίου, εντοπίζονται όλα τα στοιχεία που εξηγούν το ενδιαφέρον για τη δραματουργία και τις παραστάσεις της. Κυρίως αυτή η ετερόκλητη και ετερογενής σύνδεση στοιχείων γύρω από μια ιδέα, που καθιστά τη σύνθεση και την ερμηνεία της μια σαφώς προκλητική υπόθεση. Έτσι στο Όλος ο ουρανός πάνω στη γη / Το σύνδρομο της Γουέντι μεταφερόμαστε στους δρόμους της Σανγκάης και στο νησί του Πίτερ Παν, τη Χώρα του Ποτέ, που, περιέργως πώς, συμπίπτει με το νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, όπου το 2011 ο  Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ πυροβόλησε εν ψυχρώ 69 νέους, ηλικίας 16 έως 26 ετών. Ο Μπρέιβικ δεν έχει σχέση με τον Πίτερ Παν, έχουν όμως τα θύματά του, αφού δεν θα γίνουν ποτέ ενήλικες, όπως ποτέ δεν έγινε άνδρας ο ήρωας του Τζέιμς Μπάρι (Peter Pan, or The boy who wouldn’t grow up, 1911).

Η Λίντελ θεωρεί συμπληρωματικό προς το σύνδρομο της αιώνιας αντρικής ανωριμότητας το σύνδρομο της Γουέντυ, της γυναίκας-μητέρας, όλων εκείνων των γυναικών που, από τον φόβο της εγκατάλειψης, αγαπούν ασφυκτικά, αποτυγχάνοντας σ’ όλους τους ρόλους τους. Αυτές είναι οι υπεύθυνες για τους άνδρες που αρνούνται να μεγαλώσουν. Η ίδια δεν διστάζει να εκφράσει το μίσος για τις μητέρες, για το κακό που μπορούν να κάνουν. «Πιστεύω ότι η απελευθέρωση των πραγματικών γυναικών δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από τον μισογυνισμό. Για να νιώσεις αποστροφή γι’ αυτό που θα λέγαμε “μέση γυναίκα” δεν χρειάζεται παρά να μπεις σ’ ένα κατάστημα με ρούχα, ή σ’ ένα στούντιο Πιλάτες». Εξίσου απωθητικό, άλλωστε, βρίσκει και τον «μέσο άνδρα» και επισημαίνει ότι ένας διάλογος για τα φύλα και τους ρόλους τους απαιτεί σοβαρότητα και απεμπλοκή από στερεότυπα που αντιπαραθέτουν «καλές γυναίκες» και «κακούς άνδρες». Στο νησί της αιώνιας νιότης που στήνει στην παράστασή της τα παιδιά δεν μεγαλώνουν και οι γέροι δεν σταματούν να χορεύουν. Η ίδια ως Γουέντι θα εξομολογηθεί ταπεινωμένη τους φόβους της για το τέλος της νιότης, που πάει μαζί με το τέλος του έρωτα, για την εγκατάλειψη, για τη μοναξιά.

Όλος ο ουρανός πάνω στη γη Facebook Twitter
Φωτό: Ricardo Carrillo De Albornoz

Leit-motiv της παράστασης οι εξής στίχοι του William Wordsworth: «Though nothing can bring back the hour / of splendor in the grass, of glory in the flower / we will grieve not, rather find / strength in what remains behind».

«Μεγαλώνοντας πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διχοτομία, την επιλογή ανάμεσα στην ελπίδα και την παραδοχή της ήττας. Ο ανόητος θα διαλέξει την ελπίδα, ο ρεαλιστής προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την ταπείνωση που είναι η ζωή, περιμένοντας ίσως τη μέρα που θα επιθυμήσει να δώσει τέλος σε όλα, σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου» λέει η Λίντελ, που για την ώρα κάνει τα δωμάτια των ξενοδοχείων που μένει σε όλον τον κόσμο σκηνικά των προσωπικών φωτογραφιών της (www.angelicaliddell.com/Autorretratos). Ντυμένη ή γυμνή, σε παιγνιώδεις, μοναχικές, μελαγχολικές ή φιλάρεσκες πόζες, η Λίντελ προκαλεί περιέργεια – την οποία σαφώς επιδιώκει και καλλιεργεί. Η ίδια αρκείται να λέει: «Για να αντέξω την αγωνία που συνοδεύει την απώλεια της νιότης, έχω ανάγκη την ποιητική “εκδίκηση”». Με όποιο τρόπο. 

Όλος ο ουρανός πάνω στη γη Facebook Twitter
Φωτό: Ricardo Carrillo De Albornoz

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ