Μάνια Παπαδημητρίου: Πάνω στον διάδρομο!

Μάνια Παπαδημητρίου: Πάνω στον διάδρομο! Facebook Twitter
0

Μάνια Παπαδημητρίου: Πάνω στον διάδρομο! Facebook Twitter
Φώτο: Μενέλαος Μυριλάς

—Είναι ένα αίτημα των καιρών να εμπιστεύονται άνθρωποι του θεάτρου κείμενα που δεν έχουν σχέση με τη θεατρική γραφή; Πόσο «θεατρικό» βρήκατε τον «Διάδρομο», γραμμένο από μια μουσικό;

Είναι πράγματι μία τάση αυτή, να παίζουμε εμείς οι καλλιτέχνες με τα όρια των τεχνών μας. Ο Διάδρομος, όμως, είναι ένας κανονικός μονόλογος. Είναι σαν να ξεκινάει μια διαφήμιση που στο τέλος γίνεται εφιάλτης! Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα της Ευσταθίας, σε πολύ όμορφη γλώσσα, που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που τη διάβασα. Αρχικά δουλέψαμε με την Ευσταθία και μετά και με τη χορογράφο Πέρσα Σταματοπούλου, που κι αυτή αγάπησε και πίστεψε το κείμενο. Ξέρετε, σε μια τέτοια εποχή, με συνθήκες τόσο δύσκολες, δεν μένει τίποτε άλλο από το να δουλεύουμε μόνο όταν πιστεύουμε και αγαπάμε ο ένας την ιδέα του άλλου και θέλουμε να την πάμε παραπέρα, πηγαίνοντας κι εμείς λίγο πιο πέρα μαζί της. Έψαχνα καιρό μια ευκαιρία να εξερευνήσω περιοχές εκφραστικές που θα ήταν καινούργιες για μένα και μια φόρμα πιο σύγχρονη. Και η παράσταση αυτή μου δίνει αυτή την ευκαιρία.

Μάνια Παπαδημητρίου: Πάνω στον διάδρομο! Facebook Twitter
Φώτο: Μενέλαος Μυριλάς

Αυτός ο κινούμενος διάδρομος γυμναστηρίου συμβολίζει ίσως την πορείας της ζωής ή την καθημερινότητα της γυναίκας; Δεν είναι εξουθενωτικό να παίζετε περπατώντας ή το βρίσκεται αναζωογονητικό;

 Έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά είναι κυρίως αναζωογονητικό. Είναι σαν να παίζεις με συμπαίκτη, αφού ο ρυθμός αλλάζει, σύμφωνα με τις ταχύτητες που υπάρχουν στον διάδρομο και όχι σύμφωνα με το τι έχεις στο μυαλό σου. Επίσης, υπάρχει το βίντεο που έφτιαξε η Ελένη Πολιτοπούλου αλλά και το βίντεο που με τραβάει εκείνη τη στιγμή, που παίζει μαζί μου, και τα φώτα του Γιώργου Αζάντ και, φυσικά, η υπέροχη μουσική της Λένας Πλάτωνος, η οποία είναι πάντα τόσο απρόβλεπτη που με μαγεύει.

Μάνια Παπαδημητρίου: Πάνω στον διάδρομο! Facebook Twitter
Φώτο: Μενέλαος Μυριλάς

— Τι συναισθήματα δημιουργεί η παράσταση; Πλησιάζει περισσότερο τους νέους ή τους μεσήλικες;

Είναι ένα έργο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως το απολαμβάνουν οι νεότεροι. Έχει φρέσκια γραφή, νεανική ματιά, αλλά και πολλή κριτική γι' αυτά που ζούμε και, κυρίως, για όλα αυτά που σκοτώνουν ή που μάλλον θέλουν να σκοτώσουν το συναίσθημά μας. Όμως τα παιδιά δεν καταθλίβονται με αυτά. Γελούν. Γελούν πικρά και χορεύουν. Εκτονώνονται μέσα από τον ρυθμό και τη μονότονη κινητικότητα. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ, δηλαδή!

 

— Παρόλο που βρίσκεστε μόνη σας στη σκηνή, υπάρχει η δουλειά μιας χορογράφου, βίντεο, η μουσική της Πλάτωνος κι ένας φουτουριστικός σκηνικός διάκοσμος.  Έχει το κοινό απαιτήσεις που ξεπερνούν τον λόγο;

Δουλέψαμε όλοι μαζί, γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Πώς να δω τον εαυτό μου από σκηνής; Με την Πέρσα, που με καθοδήγησε, έχουμε δουλέψει πολλές φορές μαζί. Μου αρέσει πολύ η δουλειά της και πιστεύω στην αισθητική της. Οι χορευτές βλέπουν στον ηθοποιό δυνατότητες φόρμας που ο ίδιος, με τη ρεαλιστική του σωματικότητα, δεν θα εξερευνούσε. Θα φοβόταν ή ίσως θα ντρεπόταν. Το σύγχρονο κοινό, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιεί, ζητάει από το θέατρο, αν και δεν υπάρχουν τα λεφτά και οι δυνατότητες, να είναι σαν σινεμά ή, καλύτερα, σαν διαφήμιση: τέλειο αισθητικά, με ιλουστρασιόν εικόνα, να μην ακούγονται παρά μόνο τα απαραίτητα, τα σώματα των ηθοποιών να μην έχουν βάρος, να γίνονται ελάχιστες και πολύ συμβολικές κινήσεις και οι ήχοι να ακούγονται από κονσόλα. Αν είναι δυνατόν, Dolby Surround ήχο και υπέρτιτλους. Αυτό είναι το κυρίαρχο αισθητικό τοπίο και ασυναίσθητα αυτό αποδέχεσαι ως μοντέρνο. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς τους καλλιτέχνες, που έχουμε λίγα μέσα και καθόλου λεφτά για παραγωγή, να το πετύχουμε αυτό. Θέλει πολλή πονηριά και καλή διάθεση απ' όλους, ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι και αλλάζουν κάθε λεπτό, για να φτιάξεις με φτηνά υλικά κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει και με τους χώρους: είναι δύσκολο να πετύχεις ένα ευχάριστο περιβάλλον και ταυτόχρονα ποιοτικό και μοντέρνο, που να λειτουργεί για τον σύγχρονο θεατή. Νομίζω πως το θεατράκι Ενδορφίνη το έχει αυτό. Κρατάει τον θεατή και μετά, να πιει το ποτό του, να συζητήσει. Είναι μια εποχή που όλοι θέλουν να συζητούν γι' αυτά που ζούμε. Δεν τους αρκεί να βλέπουν. Θέλουν να πουν γνώμες, να δράσουν, να βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο, τη μαύρη τρύπα στην οποία έχουμε πέσει.

Μάνια Παπαδημητρίου: Πάνω στον διάδρομο! Facebook Twitter
Φώτο: Μενέλαος Μυριλάς
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ