Αντιπυρηνικές διαδηλώσεις σε Γαλλία-Ιαπωνία

Αντιπυρηνικές διαδηλώσεις σε Γαλλία-Ιαπωνία Facebook Twitter
0

Τρεις μήνες μετά το δυστύχημα στη Φουκοσίμα, σε 55 πόλεις της Γαλλίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις κατά τις πυρηνικής ενέργειας που απαιτούσαν από τη γαλλική κυβέρνηση να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια. Στο Παρίσι πάνω από 5000 με πανό στα γαλλικά και στα ιαπωνικά, προέτρεπαν τη Γαλλία να ακολουθήσει τη Γερμανία, που έχει ανακοινώσει την πλήρη διακοπή των πυρηνικών της εργοστασίων μέχρι το 2022.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία καλύπτει το 75% των ενεργειακών αναγκών της με πυρηνική ενέργεια και είναι προφανώς η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε πυρηνικά εργοστάσια. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν επίσης πως το επίπεδο της ενεργειακής ζήτησης μπορεί να καλυφθεί με εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το ζήτημα των πυρηνικών διχάζει την Ευρώπη, που αναζητά τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι συζητά να προκηρύξει δημοψήφισμα για την κατασκευή 4 πυρηνικών αντιδραστήρων ως το 2014, εκφράζοντας τη στροφή της ιταλικής ελίτ στην αβέβαιη επιλογή της πυρηνικής ενέργειας.

Διαδηλώσεις όμως έγιναν και στην Ιαπωνία, από χιλιάδες πολίτες που ζήτησαν την πλήρη διακοπή των πυρηνικών εργοστασίων.

Αξίζει να αημειωθεί πως από τα 54 εργοστάσια, λειτουργούν πλέον τα 19, με αποτέλεσμα και η Ιαπωνία να εκτείθεται στον κίνδυνο ενός νέου δυστυχήματος και να αδυνατεί να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες. Οι διαδηλώσεις είχαν ως στόχο την κυβέρνηση, ενώ η μαζικότητα τους θύμισε εκείνες της δεκαετίας του 1950-60, όπου τότε η ήττα του αντιπυρηνικού κινήματος είχε ανοίξει το δρόμο στην κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων, μεταξύ των οποίων κι εκείνο της Φουκοσίμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Διεθνή / Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Μόνο ένας στους τέσσερις Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ είναι μαχητής, ενώ οι υπόλοιποι είναι αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθενείς
LIFO NEWSROOM