Λήθη / Insenso

Λήθη / Insenso Facebook Twitter
0
Λήθη / Insenso Facebook Twitter

Φαινομενικά διαφορετικά, κι όμως τόσο στη Λήθη όσο και στο Insenso η συγγραφική υπογραφή είναι σαφής κι ευδιάκριτη. Ο Δημητριάδης, έχοντας βουτήξει στα βαθιά της σκέψης και της γραφής, αποπειράται να εμπλουτίσει το σκηνικό κείμενο με στοχασμό πάνω στα βασικά του θεάτρου (Τι μπορεί να είναι θέατρο σήμερα; Τι είναι ηθοποιός, τι το θεατρικό πρόσωπο που ερμηνεύει και ποια η μεταξύ τους ισορροπία;) αλλά και στα βασικά της ανθρώπινης ύπαρξης (Ισχύει η διάζευξη νους / σώμα; Τι είναι ο έρωτας και πώς ισορροπεί η σχέση εγγύτητας / απόστασης στο ερωτικό δίπολο; Ποια είναι η σχέση ατόμου και Ιστορίας και ποιο είναι το υποκείμενο του συλλογικού σώματος; Τι είναι μνήμη και τι λήθη;). Και παρότι τα ζητήματα που τον απασχολούν είναι δύσκολα, πόσο μάλλον για να αντιμετωπιστούν μέσα από έναν λόγο προορισμένο για τη θεατρική σκηνή, ο Δημητριάδης καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή στον κόσμο που κάθε φορά στήνει ως πεδίο ανίχνευσης και διαλόγου, και να τον γοητεύσει. Πώς; Με το πάθος του. Ο Δημητριάδης, αν και διανοούμενος συγγραφέας, είναι αισθησιοκράτης. Μέσα από το σώμα και τις αισθήσεις ο άνθρωπος γνωρίζει τον κόσμο και τον εαυτό του. Μέσα από το σώμα και τις αισθήσεις ο άνθρωπος ανεβαίνει στα υψηλά της φιλοσοφικής διερώτησης. Όπως γράφει στη Λήθη: «Εκεί που τελειώνει το σώμα μου τελειώνω κι εγώ. Εκεί θα τελειώσω. Στο τέλος του σώματος είναι το τέλος μου».

Πηγαίνετε να δείτε την Εκάβη Ντούμα να ερμηνεύει τη Λήθη στο θέατρο Πορεία. Δεν είχα δει πέρσι την πρώτη εκδοχή της παράστασης του Τάρλοου, με τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο, αλλά η πληρότητα της σκηνοθετικής πρότασης και η καιόμενη κατάθεση της ηθοποιού με εντυπωσίασαν. Μέσα σ’ ένα ορθογώνιο κουτί με γυάλινη την μπροστινή επιφάνεια η Εκάβη θα εκθέσει το γυμνό της σώμα, επιδιώκοντας την καταβύθιση στην απόλυτη γυμνότητα της ύπαρξης - εκεί δηλαδή όπου όλα τα μυστήρια και όλα τα διανοητικά αραμπέσκ χάνουν τη σημασία και τη γοητεία τους και μένει μόνο μια αλήθεια, η «φιλάνθρωπη βεβαιότητα», η «φιλάνθρωπη παραδοχή» ότι το σώμα υπάρχει και κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει. «Ό,τι πεθαίνει αγαπάει ό,τι πεθαίνει» - ή έτσι θα ’πρεπε, τουλάχιστον.

Το πολύπλοκο κουτί-βιτρίνα που επιτρέπει να παρακολουθούμε τη γυναίκα-σώμα σαν σε εργαστήριο, με ειδικό φωτισμό θα γίνει σταυρός, όπου το σώμα σταυρώνεται, πάσχει, γίνεται σοφό, ανασταίνεται. Στο τέλος, αφού η ηθοποιός ντυθεί με σεμνά, απρόσωπα ρούχα μαθήτριας κολεγίου, το κουτί θα χωριστεί στα δύο και θ’ αρχίσει σιγά-σιγά να γέρνει ώσπου να έρθει σε οριζόντια θέση - ένας γυάλινος τάφος. Αρχή και τέλος του κόσμου, αυτό το ταπεινό και ταπεινωμένο ανθρώπινο σώμα μπορεί τώρα να ξεκουραστεί. «Η αιώνια λήθη του σώματος», η λύτρωση. Τίποτε άλλο.

Το σώμα έχει πρωτεύοντα ρόλο και στο άλλο κείμενο του Δημητριάδη που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Το Insenso, που πρωτοπαρουσίασε η Ρούλα Πατεράκη πέρσι σε μορφή αναλογίου και ετοιμάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σε μια πολυπρόσωπη εκδοχή για το Φεστιβάλ Αθηνών (8, 9 & 10 Ιουλίου), στα χέρια του Εμμανουήλ Κουτσουρέλη έγινε παράσταση για δύο γυναίκες, τη Σταματίνα Παπαμιχάλη και τη Μαρίζα Στάρη. Το σαν μονόλογος κείμενο του Δημητριάδη πατάει στην ταινία του Λουκίνο Βισκόντι Senso (1954). Από την παθιασμένη ιστορία του έρωτα της κόμισσας Λίβια Σερπιέρι για τον Αυστριακό αξιωματικό Φραντς Μάλερ (σε μια εποχή που η Ιταλία ήταν σε εμπόλεμη συνθήκη με την Αυστρία) ο Δημητριάδης κρατάει μόνο το πρόσωπο της ερωτευμένης γυναίκας. Που έδωσε τα πάντα για να πάρει πίσω εμπαιγμό και προδοσία. Καταδίδει τον εραστή της, που εκτελείται ως λιποτάκτης. Αν τον είχε σκοτώσει η ίδια, τουλάχιστον θα έμενε δικός της για πάντα. Δεν το έκανε και το αδικαίωτο πάθος της στοιχειώνει τον λόγο της.

Η κόμισσα στο κείμενο του Δημητριάδη δεν έχει χαρακτήρα, είναι η μορφή του συντετριμμένου ερωτικού υποκειμένου που μέσα από λέξεις προσπαθεί να εκφράσει την οδύνη για τον χαμένο έρωτα - μια οδύνη που δεν είναι της τάξης του λόγου αλλά περισσότερο ένας «σωματικός» παροξυσμός. Κι επειδή δεν μπορεί να εκφραστεί και να αποφορτιστεί διά του λόγου, η Λίβια οδηγείται στη νοητική κατάρρευση, στη διάρρηξη του Εγώ, στην παράνοια. Πιθανόν γι’ αυτό ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης χώρισε την ηρωίδα σε δύο πανομοιότυπα «αντίγραφα», σαν δυο φωνές του ίδιου προσώπου, λίγο πριν το Εγώ, ως συγκροτημένη ταυτότητα, υποχωρήσει σε μια κατάσταση ολικής κατάρρευσης, όπου συμβαίνει το εξής παράδοξο και λυτρωτικό: όλες οι αντιθέσεις καταρρίπτονται, η Λίβια γίνεται Φραντς και όσοι ζουν ξαναβρίσκουν αυτούς που για πάντα χάθηκαν.

Η παράσταση ακολουθεί τις γραμμές που ορίζει ο συγγραφέας και επικεντρώνει στην ερμηνεία του λόγου από τις δύο ηθοποιούς. Έντιμη και καθαρή, η σκηνική πρόταση αναδεικνύει, χωρίς να επιδεικνύεται, τον μοναδικής ποιότητας λόγο του Δημητριάδη, που, παρεμπιπτόντως έγραψε το Ιnsenso εν βρασμώ ψυχής. Ως απότοκο μιας δικής του πραγματικής ιστορίας, το πάθος του Insenso είναι όλο αληθινό.

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ