ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΠΟΥ: «Όχι» στην πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: «Όχι» στην πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Κατά της πρόωρης άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό τάσσεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προχωρεί σε οριζόντιες συστάσεις για χώρες και περιοχές ως προς την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά απευθύνει προειδοποίηση κατά της πρόωρης άρσης τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι να μην εγκαταλειφθούν πολύ πρόωρα τα μέτρα για να μην υπάρξει οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμάιερ. «Είναι σαν να είναι κανείς άρρωστος και, αν σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, υπάρχει κίνδυνος να πισωγυρίσει και να έχει επιπλοκές», πρόσθεσε.

Ανησυχία UNESCO για τις μακροπρόθεσμες «δυνητικές απειλές» ενάντια στους περισσότερο ευπαθείς

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ δήλωσε σήμερα «ανήσυχη για τις δυνητικές απειλές ενάντια στα δικαιώματα του ανθρώπου, την ιδιωτική ζωή και τους ηθικούς κανόνες» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ζήτησε να πρυτανεύσει «η συλλογική ευθύνη» για την προστασία των πιο ευπαθών. «Εν μέσω αυτής της περιόδου αβεβαιότητας , όπου οι κοινωνίες σε όλον τον κόσμο λαμβάνουν τάχιστα και ριζικά μέτρα κατά της πανδημίας, ανησυχώ για τις δυνητικές απειλές ενάντια στα δικαιώματα του ανθρώπου, την ιδιωτική ζωή και τους ηθικούς κανόνες, ιδίως όσον αφορά τους πλέον ευπαθείς. Η κρίση τούτη απαιτεί το καλλίτερο που υπάρχει στην ανθρωπότητα, με πυξίδα τις ηθικές αρχές», προσθέτει η Αζουλέ.

Η Διεθνής Επιτροπή Βιοηθικής της UNESCO και η Παγκόσμια Επιτροπή Ηθικής των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Γνώσεων δημοσίευσαν μία κοινή διακήρυξη «για να καθοδηγεί όσους λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις και να πληροφορήσει το κοινό για τις θεμελιώδεις ηθικές επιταγές που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την παγκόσμια τούτη μάχη » ενάντια στην πανδημία. «Η πανδημία ενδέχεται να προξενήσει σοβαρό ψυχολογικό στρες σε πρόσωπα ή ομάδες ευπαθείς ή περιθωριοποιημένες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου κι ακόμη περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες», αναφέρεται σ' αυτή την κοινή διακήρυξη.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ιδίως «την ευπαθή θέση που συνδέεται με τη φτώχεια, τις διακρίσεις, το φύλο, την ασθένεια, την απώλεια της αυτονομίας ή της λειτουργικότητας, την προχωρημένη ηλικία, τις καταστάσεις αναπηρίας, την εθνοτική καταγωγή, τη φυλάκιση, την παράτυπη μετανάστευση, την προσφυγιά ή την κατάσταση του απάτριδος». Επίσης επισημαίνουν «την ιδιαίτερη μοίρα των ανθρώπων που στερούνται βασικών πόρων, όπως το νερό και το σαπούνι για να εξασφαλίζουν μια στοιχειώδη υγιεινή», τις δυσκολίες «στην τήρηση της κοινωνικής απόστασης στις συνθήκες υπερπληθυσμού που δεσπόζουν στις παραγκουπόλεις και τους καταυλισμούς προσφύγων» και τον «αυξημένο κίνδυνο οικιακής βίας εν μέσω των συνθηκών του εγκλεισμού και της απομόνωσης».

Σύμφωνα με την UNESCO, η μάχη κατά του κορωνοϊού «απαιτεί μία συλλογική αναγνώριση των αναδυόμενων και αυξανόμενων αδυναμιών, που θα εγγυάται πως οι πολιτικές και κοινωνικές απαντήσεις σε όλον τον κόσμο δεν θα αφήνουν κανέναν στην άκρη του δρόμου». Οι ίδιοι ειδικοί ζητούν «να ληφθούν επείγοντα μέτρα μέσα από την παγκόσμια συνεργασία και σε πνεύμα αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των πλουσίων κρατών να συνδράμουν τις πιο φτωχές χώρες».

«Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις θα πρέπει να αποφεύγονται για να εγγυηθούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη δημόσια υγεία, ενώ η επιστημονική έρευνα και τα ιατρικά μέτρα θα πρέπει να υπερβαίνουν τις πολιτικές, γεωγραφικές και πολιτιστικές αποστάσεις», κρίνουν οι ίδιοι ειδικοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Μακρόν επιστράτευσαν ερευνητές για την υπόθεση της Κάντας Όουενς

Διεθνή / Οι Μακρόν επιστράτευσαν ερευνητές για την υπόθεση της Κάντας Όουενς

Στο στόχαστρο οι δεσμοί της με την άκρα δεξιά και τη ρωσική προπαγάνδα - Η θεωρία για το φύλο της Μπριζίτ Μακρόν εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2017 από Ισπανό blogger, αλλά έγινε γνωστή στη Γαλλία το 2021
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές

Διεθνή / Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές

Ακραίος καύσωνας έως 44°C πλήττει τη Νότια Ευρώπη, προκαλώντας εκτεταμένες φωτιές από την Ισπανία έως τα Βαλκάνια - Επιστήμονες μιλούν για κλιματικό «κοκτέιλ μολότοφ» και κίνδυνο ρεκόρ θερμοκρασιών
LIFO NEWSROOM
Κινεζικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής ενώ καταδίωκε πλοίο των Φιλιππίνων

Διεθνή / Κινεζικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής ενώ καταδίωκε πλοίο των Φιλιππίνων

Βίντεο δείχνει σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής να εκτοξεύει αντλίες νερού κατά την καταδίωξη πλοίου της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, πριν συγκρουστεί με θόρυβο με ένα πολύ μεγαλύτερο κινεζικό πολεμικό πλοίο
LIFO NEWSROOM
Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

Διεθνή / Ποιος ήταν ο Άνας αλ-Σαρίφ, ο γνωστός δημοσιογράφος της Γάζας που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

Στενοί συνεργάτες του τον περιγράφουν ως θαρραλέο και αφοσιωμένο - Το Ισραήλ είχε στο παρελθόν κατηγορήσει τον Σαρίφ ότι ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
LIFO NEWSROOM