Ολλανδία: Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αποζημίωσης από το κράτος για αποικιοκρατικές σφαγές

Ολλανδία: Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αποζημίωσης από το κράτος για αποικιοκρατικές σφαγές Facebook Twitter
Ικανοποιημένη δήλωσε η δικηγόρος των οικογενειών, μετά την απόφαση
0

Δικαστήριο στη Χάγη επέβαλε στο κράτος της Ολλανδίας να πληρώσει αποζημιώσεις για τα θύματα των αποικιοκρατικών σφαγών της δεκαετίας του '40 στην Ινδονησία.

Ο Άντι Μόντζι, 83 ετών σήμερα, ταξίδεψε στην Ολλανδία για να καταθέσει στο δικαστήριο, που του επιδίκασε αποζημίωσε 10.000 ευρώ. Ήταν 10 χρονών όταν τον ανάγκασαν να παρακολουθήσει την εκτέλεση του πατέρα του. Οχτώ χήρες και τρία παιδιά άλλων ανδρών που εκτελέστηκαν, κυρίως αγρότες, θα λάβουν αποζημιώσεις από 123,48 έως 3.634 ευρώ για απώλεια εισοδήματος. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι τα ποσά είναι δυσανάλογα της οδύνης που προκλήθηκε.

Οι υποθέσεις αφορούν άνδρες τους οποίους σκότωσαν στρατιώτες στην επαρχία Νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, από τον Δεκέμβριο του 1946 έως τον Απρίλιο του 1947 κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «εκκαθαρίσεων» καθώς η Ολλανδία ήθελε να καταστείλει κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι 11 άνδρες σκοτώθηκαν συνέπεια απρεπούς συμπεριφοράς Ολλανδών στρατιωτών, κατά κύριο λόγο σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Ένας άνδρας πυροβολήθηκε τυχαία.

Ο πατέρας του Μόντζι εκτελέστηκε στις 28 Ιανουαρίου 1947 στο χωριό Σούπα. Πάνω από 200 άνδρες θεωρείται ότι εκτελέστηκαν από τον ολλανδικό στρατό εκείνη την ημέρα. Ο Μόντζι, που ζει ακόμη στο χωριό αυτό, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ήμουν 10 ετών όταν υποχρεώθηκα να δω την εκτέλεση του πατέρα μου από τον ολλανδικό στρατό, έπειτα από σφοδρό ξυλοδαρμό. Έκλαιγα. Είμαι τόσο ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Ολλανδία για να παραστώ στο δικαστήριο, προκειμένου να εξηγήσω τι συνέβη», δήλωσε.

Το ολλανδικό κράτος έχει υποστηρίξει ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να διαγραφούν, δεδομένου του χρόνου που έχει παρέλθει. Η Λίσμπεθ Ζέγκβελντ, δικηγόρος των εναγόντων δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση.

«Δεν ήταν εύκολο, χρειάστηκε διαδικασία 8 ετών. Είναι κρίμα που η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν υπήρξε πιο ανοιχτή, καθώς πολλοί από τους πελάτες μας πέθαναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Παρόλα αυτά, για εκείνους που είναι ακόμη ζωντανοί και για όλες τις οικογένειας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε την οδύνη τους και το δικαίωμα για αποζημίωση», τόνισε.

Με πληροφορίες απο Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM