Θα γελάσουμε (πολύ) θα κλάψουμε (λιγότερο)

Θα γελάσουμε (πολύ) θα κλάψουμε (λιγότερο) Facebook Twitter
Η σκηνή του Εθνικού Θεάτρου είναι ένας χώρος απόλυτα "ελαστικός", ακολουθεί τον άνθρωπο, τη σκηνική πράξη.
0

To να περιμένεις κάθε τέτοια εποχή, που ανακοινώνονται οι παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν, συναρπαστικές πρεμιέρες, νέες τάσεις, γεγονότα που «κάτι σημαίνουν» είναι μάταιο. Tο καινούργιο στους χώρους της καλλιτεχνικής δημιουργίας μόνο ως εξέλιξη μπορεί να νοηθεί πια, οι άνθρωποι στο θέατρο δεν είναι μίας χρήσης, αλλά δοκιμάζονται μέσα στο χρόνο, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, και η θεατρική αγορά υφίσταται με τις δεδομένες ισορροπίες της, που μπορεί να διαφοροποιούνται από χρόνο σε χρόνο, όχι όμως σε βαθμό που να αλλάζει η γενική εντύπωση.

Το θέατρο του παραλόγου

Μπορεί να μιλήσει κάποιος για «τάση επιστροφής στο θέατρο του παραλόγου» επειδή θα δούμε δύο έργα Μπέκετ και άλλα δύο του Ιονέσκο σε διαφορετικά θέατρα; Επ' ουδενί. Απλώς ζούμε μέρες περίεργες, που η πίστη στον πάλαι ποτέ «ορθό Λόγο» έχει εξοντωθεί από την παράνοια της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το θέατρο του παραλόγου έχει ξεπεραστεί από το παράλογο θέατρο που εξελίσσεται στη ζωή μας σε καθημερινή βάση και να έχει δίκιο. Εξίσου σωστή είναι όμως και η αντίθετη άποψη, ότι ακριβώς επειδή ζούμε το παράλογο, η συνθήκη είναι ιδανική για να ξαναδούμε έργα του Μπέκετ και του Ιονέσκο στις θεατρικές σκηνές. Ούτως ή άλλως, συνεχίζονται τα Παιχνίδια Σφαγής στο Θέατρο Άσκηση από την ομώνυμη ομάδα του Περικλή Μουστάκη (πρεμιέρα 8 Οκτωβρίου) και προστίθεται ο Μακμπέτ (1972), ένα έργο της τελευταίας συγγραφικής περιόδου του Ιονέσκο, που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στην Ελλάδα από τον Φώτη Μακρή στο Studio Mαυρομιχάλη (πρεμιέρα δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου).

Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στο Θέατρο Χώρα, μια παράσταση που ο νεαρός σκηνοθέτης σχεδιάζει αρκετό καιρό, με τη Μίνα Αδαμάκη στον ρόλο της Γουίνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάφραση ανήκει στον Διονύση Καψάλη. Το Τέλος του Παιχνιδιού, το άλλο αριστουργηματικό έργο του Μπέκετ, θα ανεβάσει αρχές Δεκεμβρίου ο Νίκος Καμτσής στο Θέατρο Τόπος Αλλού, με τον Πολύκαρπο Πολυκάρπου και τον Κώστα Μπάρα στους κεντρικούς ρόλους.

Oι ηθοποιοί σκηνοθέτες

Τάση επίσης δεν είναι το να εμφανίζονται ηθοποιοί ως σκηνοθέτες παράστασης. Αν ο Αιμίλιος Χειλάκης θα σκηνοθετήσει Δον Ζουάν, έχει ενδιαφέρον μόνο και μόνο επειδή αυτό θα συμβεί σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Μεταξύ άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, και ο Γιώργος Καραμίχος θα σκηνοθετήσει τον Ευγένιο του Φρανκ Μακ Γκίνες (με την Αθηνά Τσιλήρα και τον Γιώργο Κέντρο) τα δευτερότριτα στο Άνεσις. Παρά τη στενή σχέση που συνδέει την υποκριτική με τη σκηνοθεσία -κάποιοι ηθοποιοί εξελίχθηκαν σε εξαιρετικούς σκηνοθέτες, η περίπτωση Λευτέρη Βογιατζή είναι η πλέον χαρακτηριστική-, η σκηνοθεσία τείνει, και στις καλύτερες στιγμές το πετυχαίνει, να είναι μια «αυτοτελής» καλλιτεχνική δημιουργία, μία αυτόνομη σύνθεση των επιμέρους στοιχείων που αποτελούν την παράσταση. Μόνο που για να συμβεί αυτό χρειάζεται άλλου είδους αφοσίωση και προσόντα που μόνο του το υποκριτικό ταλέντο δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Η κυριαρχία της επιθεώρησης

Ενδιαφέρον φαινόμενο της φετινής χρονιάς είναι η επιστροφή της επιθεώρησης στα κλειστά χειμερινά θέατρα με θιάσους καλών ηθοποιών και προσεγμένα κείμενα - δηλαδή στον αντίποδα των υποπροϊόντων της πρώην καλοκαιρινής πιάτσας των κηποθεάτρων, με τους γνωστούς «συνταξιούχους» κωμικούς να μιμούνται αυτό που υπήρξαν στο μακρινό παρελθόν, με σαχλά, μπανάλ νούμερα και αισθητική βιντεοκασετών του '80. Η πρόσφατη επιτυχία του Σταμάτη Φασουλή στο Τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές έδειξε ότι η επιθεώρηση ως είδος δεν έχει εκπνεύσει. Απλώς περίμενε νεότερους συγγραφείς που θα προσάρμοζαν δομή και κείμενα στις καινούργιες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, και νεότερους ηθοποιούς που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην αμεσότητα και στο καίριο τάιμινγκ που απαιτεί η υποκριτική της, με σοβαρότητα και χωρίς παραμορφωτικά φίλτρα άλλων εποχών.

Πράγματι, στο Θέατρο Αλίκη θα παρουσιαστεί η επιθεώρηση Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, μ' έναν εντυπωσιακό θίασο ηθοποιών εγνωσμένου κωμικού σήματος: Χρυσούλα Διαβάτη, Γιώργος Μαρίνος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Αντώνης Λούδαρος, Ευαγγελία Μουμούρη κ.ά. Μια «διαφορετική» επιθεώρηση υπογράφει το δίδυμο Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα, με τίτλο Ζωή σ' ελόγου μας (Θέατρο Πειραιώς 131). Και θα είναι διαφορετική όχι μόνο γιατί στόχος των συγγραφέων είναι να αναδείξουν σύγχρονους επιθεωρησιακούς τύπους αλλά και γιατί ένας ήρωας της πρώτης σκηνής θα οδηγεί τους θεατές στη δεύτερη, ένας της δεύτερης στην τρίτη, και ούτω καθεξής. Τα καινούργια τραγούδια της παράστασης, σε στίχους των συγγραφέων, είναι του Γιάννη Ζουγανέλη. Την Άννα Παναγιωτοπούλου, που με χαρά θα ξαναδούμε στην επιθεώρηση, πλαισιώνουν η Φωτεινή Ντεμίρη, η Ζώγια Σεβαστιανού, η Φαίδρα Δρούκα, ο Πάνος Σταθακόπουλος, ο Σπύρος Πούλης κ.ά.

Επιθεώρηση θα θυμίζει και η παράσταση Τελεία Gr στη Στοά, που έγραψε ο Θανάσης Παπαγεωργίου μαζί με τον Παναγιώτη Μέντη και την ομάδα Ex Animo. Σε ογδόντα μικρές και μεγαλύτερες σκηνές έντεκα ηθοποιοί θα σατιρίσουν την τρέχουσα κατάσταση, θίγοντας όλα αυτά που διαμορφώνουν το σκηνικό του πάτου, του θολού πυθμένα της πολιτικής ζωής, της τηλεοπτικής εξω-πραγματικότητας, του life style και των κοσμικών, των μικρών και μεγαλύτερων εγκλημάτων που συμβαίνουν γύρω μας, ενώ εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.

Μια σκηνή, πολλαπλές παραστάσεις

Η έντονη τα τελευταία χρόνια παρουσία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου συνεχίζεται, με δέκα παραστάσεις (καινούργιες και επαναλήψεις), πέντε συμπαραγωγές και δύο φιλοξενούμενες παραστάσεις, μοιρασμένες στις τρεις σκηνές του! Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται το Θέατρο Χώρα (με τρεις σκηνές επίσης) υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, όπου, μεταξύ άλλων, θα δούμε και την ελληνική απόδοση του ροκ μιούζικαλ Rent. Έξι καινούργιες παραστάσεις (αν και οι περισσότερες είναι μονόλογοι) θα δούμε στο ολικά ανανεωμένο από τον Άκη Βλουτή Από Μηχανής Θέατρο - όταν στα περισσότερα θέατρα ο μέσος όρος είναι δύο και τρία έργα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η κατηγορία «Δευτερότριτα» έχει πλέον καθιερωθεί (αποφορτίζοντας κάπως τα πληθωριστικά νούμερα στην τάξη των ηθοποιών, εις βάρος του πληθωριστικού αριθμού παραστάσεων), αλλά και γιατί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, μόνο στο εμπορικό θέατρο συμβαίνει ένα έργο να συγκρατεί το ενδιαφέρον του κοινού από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο.

Εθνικό Θέατρο για όλους

Με ικανοποίηση, τέλος, διαπιστώνω ότι το Εθνικό Θέατρο, ο μόνος στην πόλη θεατρικός οργανισμός που μπορεί να παρουσιάζει πολυφωνικό ρεπερτόριο αξιώσεων (γι' αυτό, άλλωστε, χρηματοδοτείται από το κράτος), έχει προγραμματίσει και για την περίοδο που ανοίγει σε λίγο παραστάσεις για όλα τα γούστα. Αν το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (Κοτοπούλη) και το Πουθενά του Δημήτρη Παπαϊωάννου απευθύνονται στο ευρύ κοινό, υπάρχουν πολλές παραστάσεις που θα προσελκύσουν τα υποσύνολα θεατών με πιο ειδικές απαιτήσεις. Δίπλα σε πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες (με ηλικιακό μέσο όρο κάτω των 40), θα ξαναδούμε δουλειά του Λιθουανού Τσεζάρις Γκραουζίνις (τον οποίο μας πρωτοσύστησε ο Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία, με κείνο το θαυμάσιο Δάφνις και Χλόη) και θα γνωρίσουμε τον Γάλλο Λοράν Σετουάν και τον Νορβηγό Έιρικ Στούμπε. Ενδιαφέρουσα ακούγεται η ιδέα του Group Hostel, ενός σχεδίου για πέντε παραστάσεις από ισάριθμες θεατρικές ομάδες σχετικά νέων καλλιτεχνών του χώρου (όπως η ομάδα Blitz, η ομάδα Χώρος του Σίμου Κακάλα, η Κανιγκούντα του Γιάννη Λεοντάρη κ.ά.), όπου το devised theatre -ως τρόπος παραγωγής της θεατρικής πράξης και σκηνικό ύφος- κυριαρχεί. Δεν θα πλήξουμε το φετινό χειμώνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ