Σκληρή αντιπαράθεση Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την εξέλιξη του ΑΕΠ

Σκληρή αντιπαράθεση Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την εξέλιξη του ΑΕΠ Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ με βάση τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία απαντά και σε κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ανέρχεται στο 1%, ενώ η ΝΔ την παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 2,8%, ο υπουργός απαντά λέγοντας πως «εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011. Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

Ανταπάντηση Τσακαλώτου σε Σταϊκούρα: Όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος;

Απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, κοινοποίησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία αναφέρει: «Ο κύριος Σταϊκούρας στην απάντηση του με χαρακτηρίζει απρόσεκτο αλαζόνα και αμετροεπή. Κάνει δε, όποια σύγκριση βρίσκει βολική για τον ίδιο, και καταλήγει στο εκπληκτικό εύρημα, ότι μετά από εννιά τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΕΠ είναι σε απόλυτο αριθμό υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2011. Θέλω να πω στον προσεκτικό και μετρημένο υπουργό Οικονομικών, ότι αν βασανίσει πολύ τα δεδομένα στο τέλος θα ομολογήσουν αυτό που θέλει».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Αν με την ΝΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο ότι το 2,8 είναι μεγαλύτερο του 1, ο διάλογος γίνεται κάπως δύσκολος. Μια ερώτηση μόνο: Όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος; Γιατί αν αυτό είναι το σχέδιο, βόηθα Παναγία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ