Ισπανία: Βιασμός κάθε μη συναινετική σεξουαλική συνεύρεση - Ειδικά δικαστήρια και 24ωρα κέντρα περίθαλψης

Ισπανία: Βιασμός κάθε μη συναινετική σεξουαλική συνεύρεση - Ειδικά δικαστήρια και 24ωρα κέντρα περίθαλψης Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών (PSOE) και Podemos ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που κατατάσσει ως βιασμό κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη.

Το προσχέδιο νόμου, που έχει μπροστά του μία μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση, προτείνει τη θέσπιση ειδικών δικαστηρίων, που θα ασχολούνται με τα σεξουαλικά εγκλήματα και ανοικτά καθ' όλο το 24ωρο κέντρα περίθαλψης κι αποκατάστασης των θυμάτων.

«Με την ψήφιση του νόμου αυτού, η Ισπανία θα γίνει μία ασφαλέστερη χώρα για τις γυναίκες. Τα δικαιώματα των γυναικών κι η σεξουαλική ελευθερία ποτέ πια δεν θα περιφέρονται σε ένα αδιέξοδο», τόνισε σχετικά η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο.

Η ανακοίνωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ συμπίπτει με τον εορτασμό, την ερχόμενη Κυριακή, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για την οποία έχουν προγραμματισθεί πολλές διαδηλώσεις κι εκδηλώσεις.

Η Μαρία Σολάνας, διευθύντρια του ινστιτούτου Elcano Royal δήλωσε πως με το νομοσχέδιο τούτο η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει σε μία νομοθεσία τις προτάσεις της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 2014 για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μόλις 9 από 31 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθεσία που χαρακτηρίζει βιασμό τη μη συναινετική συνεύρεση, αντί να τον χαρακτηρίζουν έτσι εάν συντρέχουν κι άλλες πρακτικές, όπως η βία, ή οι απειλές—όπως ισχύει έως σήμερα και στην Ισπανία.

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα στην κοινωνία της Ισπανίας. Ιδίως μετά το περιστατικό της «Αγέλης», όπως ονόμαζε τον εαυτό της μία ομάδα νεαρών, που βίασε μία νεαρή γυναίκα στο φεστιβάλ ταυροδρομιών της Παμπλόνα. Η δίκη τους κι ιδίως η επιεικής για τους δράστες έκβασή της—με αποκορύφωμα την περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που τους απήλλαξε για την κατηγορία του βιασμού—προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες στην κοινωνία της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM