Πέθανε ο Ερβέ Μπουρζ μορφή των γαλλικών μέσων ενημέρωσης

Πέθανε ο Ερβέ Μπουρζ μορφή των γαλλικών μέσων ενημέρωσης Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών, ο Ερβέ Μπουρζ, σημαίνουσα μορφή της γαλλόφωνης ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και παθιασμένος υποστηρικτής της γαλλοφωνίας.

Ο 86χρονος, εξέπνευσε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Παρισιού, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, συγγενείς και στενούς φίλους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Ζενιά-Ρατά, ο άλλοτε προσωπάρχης του στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (Conseil supérieur de l'audiovisuel, CSA).

Δημοσιογράφος, για χρόνια διευθυντής των τηλεοπτικών δικτύων TF1, France 2 και France 3, καθώς και του γαλλικού ραδιοφωνικού δικτύου RFI, ο Ερβέ Μπουρζ διετέλεσε επικεφαλής του CSA από το 1995 ως το 2001.

Πέραν του ηγετικού ρόλου του σε μέσα ενημέρωσης, ο Ερβέ Μπουρζ υπήρξε επίσης αγωνιστής εναντίον της αποικιοκρατίας σε μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο — αυτή του πολέμου στην Αλγερία — δεν έκρυψε ποτέ τον έρωτά του για την Αφρική, ενώ υπήρξε διαχρονικά παθιασμένος υπερασπιστής της γαλλοφωνίας.

Γεννημένος τη 2α Μαΐου 1933 στη Ρεν (βορειοδυτική Γαλλία), πήρε πτυχίο από την Ανώτατη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λίλλης (Ecole supérieure de journalisme de Lille, ESJ) το 1955. Ακολούθησε μια μακρά διαδρομή από τα μέσα ενημέρωσης στην πολιτική, αλλά και στη διπλωματία — υπήρξε για μια περίοδο πρεσβευτής της Γαλλίας στην UNESCO.

Είχε συνυπογράψει το 2012 ένα τελευταίο ντοκιμαντέρ για την περίοδο αμέσως μετά το τέλος της αποικιοκρατίας στην Αλγερία (L'Algérie à l'épreuve du pouvoir) με τον Ζερόμ Σεσκάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM