Στήριξη ΗΠΑ στην Ελλάδα: Νησιά όπως η Κρήτη έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

Στήριξη ΗΠΑ στην Ελλάδα: Νησιά όπως η Κρήτη έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές Facebook Twitter
0

Την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα σχετικά με την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης επανέλαβε ο Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως τα νησιά «έχουν ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Τη δέσμευση των ΗΠΑ «στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρεσβευτής της χώρας στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Σάρατζ, ξεκαθάρισε ότι «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές». «Θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ο κ. Πάιατ καλωσόρισε την επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας (σ.σ. των ΗΠΑ)».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΡΑΠΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε την αστυνομία για τον Γιώργο Ξυλούρη - «Να ενημερωθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου»

Ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός με το ψευδώνυμο «Φραπές», φέρεται να απείλησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Ποιος θα εμπιστευθεί τον καπετάνιο που πέταξε το πλοίο στα βράχια»

«Το «rebranding» του κ. Τσίπρα κατέληξε το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης σχετικά με τη βιβλιοπαρουσίαση της «Ιθάκης» από τον Αλέξη Τσίπρα.
LIFO NEWSROOM