Ερντογάν σε Πούτιν: Θα απαντήσουμε σθεναρά αν γίνει νέα επίθεση στη Συρία

Ερντογάν σε Πούτιν: Θα απαντήσουμε σθεναρά αν γίνει νέα επίθεση στη Συρία Facebook Twitter
Συνομιλία Πούτιν- Ερντογάν για τη Συρία (Πηγή φωτό EPA)
0

Την ώρα που ο ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Τουρκία θα απαντήσει σθεναρά σε τυχόν νέα επίθεση.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντονιο Γκουτέρες, ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στην Ιντλίμπ, κάνοντας λόγο «εξαιρετικά ανησυχητική αλλαγή στη φύση της σύρραξης».

Οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν «πριν από μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση», τόνισε ο Γκουτέρες. «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως, καθώς βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή ο τουρκικός και ο συριακός στρατός βομβαρδίζουν την περιοχή της Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία», συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Συνομιλία Ερντογάν- Πούτιν

Για την κατάσταση στη Συρία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα, σε περίπτωση νέων επιθέσεων εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία.

«Η Άγκυρα θα απαντήσει με τον πιο σθεναρό τρόπο αν υπάρξει και νέα επίθεση», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ανέφερε ακόμη ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες.

Το Κρεμλίνο, στην ανακοίνωσή του για την ίδια συνομιλία, αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα, προκειμένου να βελτιώσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία.

Την Τρίτη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης, μετά τον θάνατο 8 Τούρκων στρατιωτών σε βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ, από κυβερνητικές δυνάμεις, τις οποίες στηρίζει η Ρωσία. Εξάλλου, σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Ερντογάν, τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ να κερδίσουν έδαφος.

Στήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη στήριξή της στην Τουρκία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας, στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε ένα φυλάκιο παρατήρησης που χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και στηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Επίσης, ο Πομπέο καταδίκασε τις «διαρκείς, αδικαιολόγητες και ανελέητες επιθέσεις του καθεστώτος της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ ενάντια στον πληθυσμό της Ιντλίμπ».

Τουρκικές δυνάμεις στην πόλη Σαρακέμπ

Την Τρίτη, τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν μέσα στην πόλη Σαρακέμπ, που αποτελεί τον επόμενο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο στρατός του Άσαντ κινείται προς την Σαρακέμπ, έπειτα από την κατάληψη της πόλης Μααράτ αλ Νουμάν. Πρόκειται για δύο πόλεις που έχουν κρίσιμη σημασία για τη Δαμασκό, αφού θα της επιτρέψουν να ελέγξει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Χάμα με το Χαλέπι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters, Anadolu, Xinhua, Sputnik, TASS

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Διεθνή / «Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες
NEWSROOM
Πρόεδρος Ισραήλ: Mην φοβάστε απέναντι στην τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού

Διεθνή / «Μίσος και αντισημιτισμός» λέει ο πρόεδρος του Ισραήλ για τις διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Την ώρα που πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για τον πόλεμο στη Γάζα ο Ισαάκ Χέρτσογκ καταγγέλλει πως έχουν «μολυνθεί» από το μίσος και τον αντισημιτισμό
NEWSROOM
Υπό αστυνομική πολιορκία βρίσκεται το UCLA στο πλαίσιο των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Υπό αστυνομική πολιορκία το UCLA

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στο πανεπιστήμιο, έτοιμη να επέμβει και να διαλύσει τις διαδηλώσεις - Παραμένουν οι διαδηλωτές που χτυπούν τύμπανα και κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες
NEWSROOM