Λίβανος: Ξανά στους δρόμους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές

Λίβανος: Ξανά στους δρόμους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές Facebook Twitter
EPA
0

Για πρώτη φορά συνεδρίασε την Τετάρτη, το νεοσυσταθέν υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου με τους διαδηλωτές να εκφράζουν παράλληλα την αντίθεσή τους κλείνοντας δρόμους στη Βηρυτό.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν, μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Χάσαν Ντίαμπ ανακοίνωσε την οριστική σύνθεση της κυβέρνησής του. Οι διαδηλωτές στον Λίβανο είναι στους δρόμους από τις 17 Οκτωβρίου με αίτημα την αποχώρηση της κυβερνώσας ελίτ, την οποία κατηγορούν για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν στην παραίτηση από την πρωθυπουργία του Σάαντ Χαρίρι.

Σήμερα διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη νέα κυβέρνηση της χώρας, καταγγέλλοντας ότι οι υπουργοί επιλέχθηκαν από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, το κίνημα Αμάλ, και τον πρόεδρο Μισέλ Αούν. «Είναι μαριονέττες της Χεζμπολάχ και του Αούν», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Δεν εκπροσωπούν όλους τους Λιβανέζους».

Στη διάρκεια ομιλίας του χθες ο Ντίαμπ δεσμεύθηκε να ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, που ζητούν ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, ανάκτηση των καταχρασθέντων δημόσιων πόρων αλλά και ανάκαμψη της οικονομίας του Λιβάνου.

Σήμερα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με οικονομική «καταστροφή», υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες προκλήσεις» που αναμένουν την κυβέρνησή του. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή και πρέπει να απαλύνουμε τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής για τους Λιβανέζους», τόνισε ο Ντίαμπ.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Αούν δήλωσε απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση ότι το έργο της είναι «ευαίσθητο», καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στον Λίβανο, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αλλά και των Λιβανέζων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters / dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM