Αυστραλία: «Καταστροφικός» ο κίνδυνος πυρκαγιών - Δύο πυροσβέστες νεκροί

Αυστραλία: «Καταστροφικός» ο κίνδυνος πυρκαγιών - Δύο πυροσβέστες νεκροί Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

«Καταστροφικός» θα είναι, αύριο Σάββατο, ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές στην Νέα Νότια Ουαλία, πολιτεία της Αυστραλίας, ενώ δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους. 

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τους συμπολίτες του, σε μια σπάνια κίνηση, και διέκοψε τις διακοπές του στη Χαβάη μετά τις οργισμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης έπειτα από τον θάνατο δύο εθελοντών πυροσβεστών που μάχονταν κατά των τεράστιων πυρκαγιών στην ανατολική Αυστραλία.

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται επί εβδομάδες σε τρεις πολιτείες της Αυστραλίας και μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί περισσότερα από 700 σπίτια και σχεδόν 12 εκατομμύρια στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Ο θάνατος δύο πυροσβεστών στη διάρκεια της νύκτας της Πέμπτης στην περιοχή του Σίδνεϊ όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από δέντρο που έπεσε την ώρα που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε οκτώ από τις αρχές Οκτωβρίου. Έξι άλλοι πυροσβέστες τραυματίστηκαν σοβαρά την ίδια ημέρα.

Λίγο αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος των δύο πυροσβεστών ο Μόρισον εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατό από τις οικογενειακές του διακοπές στη Χαβάη, ένα ταξίδι για το οποίο έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς οξύνεται η κρίση με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία. «Λυπάμαι βαθιά αν προσέβαλα κάποιον από τους πολλούς Αυστραλούς που επηρεάστηκαν από τις φοβερές πυρκαγιές κάνοντας διακοπές με την οικογένειά μου αυτή την περίοδο», ανέφερε.

Αργότερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB ότι είχε σχεδιάσει το ταξίδι ως έκπληξη για τις μικρές του κόρες προκειμένου να τις αποζημιώσει για ένα ταξίδι που θα πήγαιναν τον Ιανουάριο και το οποίο χρειάστηκε να αναβάλουν εξαιτίας των επίσημων επισκέψεών του στην Ιαπωνία και την Ινδία.

Η επικείμενη επιστροφή του Μόρισον συμπίπτει με την προειδοποίηση ότι αύριο Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιών στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα είναι «καταστροφικός», το ανώτατο επίπεδο, καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι. Οι αρχές έχουν ήδη καλέσει τους πολίτες που μένουν κοντά σε περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές να εγκαταλείψουν νωρίς τα σπίτια τους.

Σε όλη την Αυστραλία μαίνονται περισσότερες από 200 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 70 θεωρούνται εκτός ελέγχου, κυρίως στη Νέα Νότια Ουαλία. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε σπίτια αύριο, θα είναι θαύμα αν δεν συμβεί αυτό», σχολίασε αναπληρωτής επιθεωρητής της πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας Ρομπ Ρότζερς.

Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του Μόρισον δέχεται συνεχώς πιέσεις για τις πολιτικές της αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς υποβαθμίζει τη σύνδεση της με την άνευ προηγουμένου και πρόωρη εποχή των πυρκαγιών. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μόρισον στο Σίδνεϊ χθες. Ένας από αυτούς που φορούσε χαβανέζικο πουκάμισο κρατούσε ένα πανό που έγραφε: «ScoMo (σ.σ. Σκοτ Μόρισον) που στον διάβολο είσαι;»

Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως εξαιτίας της εξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα. Έχει δεσμευθεί να περιορίσει κατά 26% τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Ωστόσο οι επικριτές του αμφιβάλλουν για τις πραγματικές προθέσεις του Μόρισον.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία νέου ανθρακωρυχείου στην πολιτεία Κουίνσλαντ, το οποίο θα παράγει 8 με 10 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως.

Προειδοποίηση για τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια

Εξαιτίας των πυρκαγιών η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πολυπληθούς πολιτείας της χώρας με 7 εκατομμύρια κατοίκους, κήρυξε επταήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αυτό τον τρόπο οι πυροσβέστες έχουν ευρείες εξουσίες να ελέγχουν τους κυβερνητικούς πόρους, να ζητούν την απομάκρυνση κατοίκων, να κλείνουν δρόμους και κρατικές υπηρεσίες.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, στη διάρκεια των οποίων πολλοί Αυστραλοί πηγαίνουν στις παραλίες, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερεζικλιάν ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς τις ανατολικές ακτές της χώρας.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι συχνό φαινόμενο στη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα και είναι ιδιαίτερα έντονες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν ακόμη περισσότερο το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς οι προβλέψει των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες δεν είναι καλές. Η Αυστραλία γνώρισε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αυτή την εβδομάδα, με την Τετάρτη να σπάει το ρεκόρ της θερμότερης ημέρας από τότε που διατηρούνται αρχεία, καθώς ο υδράργυρος έφτασε κατά μέσο όρο τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

Την προηγουμένη, την Τρίτη, είχε ήδη καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2013, με τον υδράργυρο να φτάνει κατά μέσο όρο τους 40,9 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM