Χιλή: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Χιλή: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το Κογκρέσο της Χιλής έδωσε χθες Πέμπτη το πράσινο φως για να διεξαχθεί δημοψήφισμα τον Απρίλιο προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν πρέπει να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα με τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από πολιτικούς ή προσώπων που θα επιλεγούν απευθείας από τον λαό.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αποτελεί εμβληματικό αίτημα του κινήματος διαμαρτυρίας η κινητοποίηση του οποίου έχει συνταράξει τη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον τρόπο που θα γίνει εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο (την κάτω Βουλή την Τετάρτη και τη Γερουσία χθες) με μεγάλη πλειοψηφία. Μια πρόταση της αντιπολίτευσης να συμπεριληφθούν ποσοστώσεις στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή γυναικών, αυτοχθόνων και μη πολιτικών προσωπικοτήτων στην επιτροπή που θα αναλάβει την κατάρτιση του νέου Συντάγματος μπήκε στο συρτάρι μετά την αντίσταση που πρόβαλε η δεξιά.

Εισηγήτρια της πρότασης ήταν η Ισαβέλ Αγιέντε, η κόρη του πρώην προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, η οποία επιμένει ότι θα επαναφέρει το αίτημα. «Πιστεύουμε πως αν η κρίση σε αυτή τη χώρα οφείλεται στην έλλειψη αντιπροσώπευσης, αυτό [το δημοψήφισμα με την τρέχουσα μορφή του] δεν αρκεί. Ο λαός θέλει να συμμετέχει και να ακούγεται» στην πολιτική ζωή, επέμεινε η Αγιέντε.

Η απόφαση να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει η στρατιωτική χούντα χαρακτηρίστηκε από πολλούς σημαντική παραχώρηση από πλευράς της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο πρόεδρος είχε απορρίψει στο παρελθόν την ιδέα. Αφού καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, θα διεξαχθεί δεύτερο, νομικά δεσμευτικό δημοψήφισμα για την επικύρωσή του.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Cadem που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα κατέδειξε ότι το 80% των πολιτών της Χιλής πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται νέο Σύνταγμα και ότι το 60% θέλει να καταρτιστεί από μια εκλεγμένη από τον λαό Συντακτική Συνέλευση, ενώ το 35% θέλει να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλεγμένοι πολιτικοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters-dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM