New York Times: Οι ΗΠΑ απέλασαν «μυστικά» Κινέζους διπλωμάτες

New York Times: Οι ΗΠΑ απέλασαν «μυστικά» Κινέζους διπλωμάτες Facebook Twitter
0

Οι HΠΑ απέλασαν «μυστικά» δύο κινέζους διπλωμάτες, οι οποίοι προσπάθησαν τον Σεπτέμβριο να εισχωρήσουν σε στρατιωτική βάση της πολιτείας της Βιρτζίνια, αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.

Για τουλάχιστον τον έναν από τους δύο υπάρχουν υποψίες ότι είναι πράκτορας των κινεζικών υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τις πρώτες απελάσεις κινέζων διπλωματών εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

Το περιστατικό, το οποίο συμπίπτει με μία περίοδο εμπορικού πολέμου, αλλά και γενικότερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συνέβη κοντά στην στρατιωτική βάση των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

Δύο διπλωμάτες της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, έφθασαν με αυτοκίνητο στην πύλη της βάσης. Ελλείψει άδειας εισόδου, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, αλλά τους υποδείχθηκε να κάνουν μεταβολή στο εσωτερικό της εγκατάστασης και να αποχωρήσουν. Ομως εκείνοι, συνέχισαν τον δρόμο τους στο εσωτερικό της βάσης χωρίς να γίνου αρχικά αντιληπτοί από τους φρουρούς, μέχρι να τους κλείσουν τον δρόμο στρατιωτικά φορτηγά.

Ο λόγος αυτής της απόπειρας εισόδου δεν έχει διευκρινισθεί, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι κινέζοι διπλωμάτες ήθελαν να εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας της βάσης. Οι διπλωμάτες επικαλέσθηκαν λάθος, εξηγώντας ότι, καθώς δεν γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα, δεν κατάλαβαν τις οδηγίες, πράγμα που δεν έπεισε τις αμερικανικές αρχές. Η απέλαση, που έγινε τον Σεπτέμβριο, δεν δημοσιοποιήθηκε από καμία από τις δύο χώρες, ενώ το Πεκίνο δεν προχώρησε στην απέλαση αμερικανών διπλωματών ως αντίμετρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική εμπορική συμφωνία έπειτα από μπρα ντε φερ μηνών με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών. Αλλά οι διαφορές των δύο χωρών επεκτείνονται σε σειρά μετώπων, από την βιομηχανική κατασκοπεία μέχρι την κούρσα για στρατιωτική υπεροχή, ενώ η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την εθνότητα των Ουιγούρων και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι θέματα που προκαλούν περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχει σχέση με το περιστατικό στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή τον Οκτώβριο για τους κινέζους διπλωμάτες στις ΗΠΑ ότι οφείλουν να ειδοποιούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από κάθε επίσημη επαφή με μία σειρά αμερικανών συνομιλητών. Η Κίνα ανακοίνωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου αντίστοιχα μέτρα για τους αμερικανούς διπλωμάτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM