ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Λεοντίδες: Η φθινοπωρινή «βροχή των αστεριών» κορυφώνεται την Κυριακή - Ορατή από την Ελλάδα

Λεοντίδες: Η φθινοπωρινή «βροχή των αστεριών» κορυφώνεται την Κυριακή - Ορατή από την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Οι Λεοντίδες, η φθινοπωρινή «βροχή» διαττόντων αστέρων θα κορυφωθεί την Κυριακή και θα είναι ορατή από την Ελλάδα έως τα χαράματα της Δευτέρας.

Στις περιοχές που δεν θα έχουν σκεπαστεί από σύννεφα, ο ουρανός θα είναι κατάλληλος για νυχτερινή παρατήρηση καθώς η επόμενη πανσέληνος είναι στις 23 Νοεμβρίου.


Οι Λεοντίδες είναι μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου (10-20 Νοεμβρίου) με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου. Το θέαμα είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.

 

Ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Το ουράνιο σώμα θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, απομεινάρια του πέφτουν στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, έχουν κατά μέσο όρο βάρος ενός γραμμαρίου. Η ανάφλεξη ιονίζει τη γύρω περιοχή της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 - 60 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η «βροχή» αυτή πήρε την ονομασία της επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα.

Λεοντίδες: Η φθινοπωρινή «βροχή των αστεριών» κορυφώνεται την Κυριακή - Ορατή από την Ελλάδα Facebook Twitter
 
Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM