Ιράν: Κινηματογραφιστές διαμαρτύρονται για την λογοκρισία από την κυβέρνηση

Ιράν: Κινηματογραφιστές διαμαρτύρονται για την λογοκρισία από την κυβέρνηση Facebook Twitter
Περισσότεροι από 200 Ιρανοί κινηματογραφιστές, παραγωγοί, σεναριογράφοι και ηθοποιοί διαμαρτύρονται για τη λογοκρισία από την κυβέρνηση του Ιράν (EPA)
0

Περισσότεροι από 200 Ιρανοί κινηματογραφιστές, παραγωγοί, σεναριογράφοι και ηθοποιοί διαμαρτύρονται, με επιστολή τους, για τη λογοκρισία από την κυβέρνηση του Ιράν.


Στην επιστολή τους την οποία απευθύνουν στον επικεφαλής της ιρανικής δικαστικής αρχής, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές υφίστανται λογοκρισία και διακρίσεις, ακόμη και φυλάκιση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ilna.


Η λογοκρισία και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των ταινιών θέτουν επίσης έναν κίνδυνο για τη ζωή τους, επισημαίνουν οι υπογράφοντες και σημειώνουν ότι ενώ οι φιλοκυβερνητικές ταινίες λαμβάνουν επιχορηγήσεις, οι επικριτικοί κινηματογραφιστές φυλακίζονται ή τους απαγορεύεται να εργαστούν ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό, προσθέτουν στην επιστολή τους.

Η διαμαρτυρία αυτή πυροδοτήθηκε από την κίνηση των αρχών να βάλουν στην «μαύρη λίστα» την ταινία Khaneh Pedari (Ο Πατρικός Οίκος) του σκηνοθέτη Κιανούς Αγιαρί. Η ταινία αυτή, η οποία επικεντρώνεται στις επιπτώσεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας και στην καταπίεση των γυναικών σε μια οικογένεια έλαβε άδεια να προβληθεί στο κοινό μετά την απαγόρευσή της για χρόνια.


Ωστόσο λίγες μόνον ημέρες αργότερα, η άδεια ανακλήθηκε, λόγω της φερόμενης βίας που υπάρχει στην ταινία. Πολλοί κινηματογραφιστές πιστεύουν ωστόσο ότι η απαγόρευση αυτή είχε στόχο τον σκηνοθέτη, ο οποίος είναι επικριτικός απέναντι στις ιρανικές αρχές.

Στο Ιράν, τα σενάρια και στη συνέχεια η προβολή των ταινιών στο κοινό πρέπει να πάρουν έγκριση από διάφορα τμήματα του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο πολλοί κινηματογραφιστές πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι για την προβολή των ταινιών είναι αναρμόδιοι και φέρουν παρωπίδες σε υπερβολικό βαθμό.


Τα τελευταία χρόνια, κι άλλες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών, έχουν επίσης επέμβει στον τομέα του κινηματογράφου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM