Γιούνκερ - Τουσκ: Ιστορικό λάθος το «όχι» σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Γιούνκερ - Τουσκ: Ιστορικό λάθος το «όχι» σε Β. Μακεδονία και Αλβανία Facebook Twitter
EPA
1

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισαν ως «λάθος» την παρεμπόδιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία από χώρες μέλη κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις στις Βρυξέλλες.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών ήταν υπέρ, αλλά δυστυχώς χρειαζόμασταν ομοφωνία», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020. Αυτή ήταν και η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι' αυτή τη εξέλιξη. «Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει. Συνολικά, όπως είπε, συμμετείχε σε 148 συνόδους κορυφής και δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος που είναι Ευρωπαίος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που έφεραν αντιρρήσεις: «Εάν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σήμερα τις συζητήσεις για προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. "Ήταν μια συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις που ήταν ήδη γνωστές. Δεν συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, δεν έγινε τίποτα", είπε, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πλέον πιθανό να βρεθεί συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε θα έχει επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα της Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι δε θέλει να προσθέσει περαιτέρω «ένταση» στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι η χθεσινή απόφαση δεν αφορούσε εκεχειρία, αλλά «απαίτηση συνθηκολόγησης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Χωρίς να υποτιμώ μια συμφωνία συνύπαρξης από μη συμφωνία, η άρνηση κάποιων χωρών, μάλλον βοηθάει να εκτιμήσουν ορισμένοι τα πραγματικά μεγέθη των προβλημάτων και πράξεών τους.Όχι και Νόμπελ Ειρήνης για την Συμφωνία των Πρεσπών !...Αν δηλαδή κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία, τι βραβείο θα έπρεπε να απονεμηθεί ;