Στους Μπανερτζί, Ντάφλο και Κρέμερ το Νόμπελ Οικονομίας 2019

Στους Μπανερτζί, Ντάφλο και Κρέμερ το Νόμπελ Οικονομίας 2019 Facebook Twitter
0

Οι οικονομολόγοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Έσθερ Ντάφλο και Μάικλ Κρέμερ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019.

Το βραβείο έλαβαν διότι δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας,  ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. «Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», ανέφερε η ακαδημία σε ανακοίνωση.

Η Έσθερ Ντάφλο, 47 ετών, είναι ο νεότερος άνθρωπος και η δεύτερη γυναίκα στην οποία απονέμεται το βραβείο. Γεννήθηκε στο Παρίσι και το 1999 έλαβε το διδακτορικό της από Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης(ΜΙΤ). Είναι καθηγήτρια καταπολέμησης της φτώχειας και οικονομικής ανάπτυξης.

«Δείχνοντας ότι είναι δυνατό για μια γυναίκα να πετύχει και να αναγνωριστεί για την επιτυχία της, ελπίζω ότι θα εμπνεύσει πολλές άλλες γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται και πολλοί άλλοι άντρες να τους δίνουν τον σεβασμό που τους αξίζει» δήλωσε η ίδια.

Ο Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, επίσης καθηγητής στο ΜΙΤ, γεννήθηκε το 1961 στη Βομβάη της Ινδίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Χάρβαρντ και Καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Μάικλ Κρέμερ, γεννημένος το 1964, είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού από το Χάρβαρντ και καθηγητής ανάπτυξης των κοινωνιών. Χρησιμοποίησε το πεδίο εργασίας για να ελέγξει πώς τα αποτελέσματα των σχολείων θα μπορούσαν να βελτιωθούν στη δυτική Κένυα στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο», ανέφερε η Ακαδημία. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες».


Το βραβείο για την Οικονομία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 830.000 ευρώ), προστέθηκε αργότερα στην ομάδα των πέντε βραβείων που θεσπίστηκαν σύμφωνα με την διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ. Καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Το σημερινό είναι το τελευταίο Νόμπελ για φέτος ενώ έχουν ήδη γίνει γνωστοί οι νικητές για τα αντίστοιχα βραβεία για την ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, τη λογοτεχνία καθώς και για το Νόμπελ Ειρήνης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Διεθνή / «Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο Λονδίνο αποφασισμένος να δώσει την τελική δικαστική μάχη απέναντι στα βρετανικά ταμπλόιντ, σε μια υπόθεση που σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς σύγκρουσής του με τον Τύπο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τις Αρχές

Δύο άτομα που συνελήφθησαν, εκ των οποίων μία16χρονη, κατήγγειλαν σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους
THE LIFO TEAM