Η Γαλλία θέλει να εφαρμόσει την ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για όλους τους πολίτες

Η Γαλλία θέλει να εφαρμόσει την ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για όλους τους πολίτες Facebook Twitter
0

Η Γαλλία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να δώσει «ασφαλή ψηφιακή ταυτότητα» σε όλους τους πολίτες τις - είτε το θέλουν είτε όχι.

Τονίζοντας ότι θέλει να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό, ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί τα σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος Alicem τον Νοέμβριο, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο για τα Χριστούγεννα. Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας δεδομένων στη χώρα, προειδοποιεί από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί συγκατάθεσης και συναίνεσης

Μια ομάδα προστασίας των προσωπικών δεδομένων μάλιστα αμφισβητεί τη νομιμότητα της σχετικής κίνησης εντός γαλλικού εδάφους, οδηγώντας την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας χάκερ χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να σπάσει το «ασφαλές» σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν κυβερνητικές υπηρεσίες, εγείροντας ανησυχία για τα επίπεδα ασφαλείας. Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών που εξακολουθεί να επιμένει. 

«Η κυβέρνηση θέλει να εξωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το Alicem και την αναγνώριση προσώπου», δήλωσε ο δικηγόρος Μαρτίν Ντράγκο, μέλος της ομάδας προστασίας προσωπικών δεδομένων La Quadrature du Net, που υπέβαλε αγωγή κατά του κράτους. «Οδεύουμε προς τη μαζική χρήση αναγνώρισης προσώπου και υπάρχει λίγη έννοια για τη σημασία της συναίνεσης και της επιλογής». Όπως όμως σχολιάζει το Bloomberg, η αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούλιο δεν θα αναστείλει την εφαρμογή του Alicem. 

Ψηφιακές ταυτότητες

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ψηφιακές ταυτότητες για όλους τους πολίτες, που θα συνδέονται και θα παρέχουν ασφαλή πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στο ιστορικό κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας καθώς και στους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Η Σιγκαπούρη ήδη χρησιμοποιεί συστήματα αναγνώρισης προσώπου και έχει υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου προγράμματος. Η Ινδία χρησιμοποιεί σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγνωση της ίριδας.  

Απαντώντας στις επιφυλάξεις, η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι το σύστημα δεν θα «παρακολουθεί» τους πολίτες. Ωστόσο ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Ντιντιέρ Μπεσέρ, προειδοποιούν πως οι βιαστικές κινήσεις ελλοχεύουν κινδύνους για την τελική χρήση του συστήματος. Ο Μπεσέρ είναι μέλος της επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου για τις «μελλοντικές τεχνολογίες». 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (με εικονίδιο συντόμευσης το οικόσημο της γαλλικής Δημοκρατίας). Η ψηφιακή ταυτότητα θα δημιουργείται από την εισαγωγή και τη σύγκριση της φωτογραφίας στο βιομετρικό διαβατήριό με ένα βίντεο-«σέλφι» που θα τραβά η εφαρμογή, καταγράφοντας γωνίες προσώπου, εκφράσεις και κινήσεις. Το τηλέφωνο του κατόχου θα συνδέεται κατ' αυτόν τον τρόπο με το τσιπ του διαβατηρίου. 

Επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν πως η εφαρμογή αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς της Ευρώπης για προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς θα είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, εκφράζοντας ανησυχία και για τους πιθανούς κινδύνους από μία υποκλοπή των ευαίσθητων αυτών πληροφοριών. Βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η ενσωμάτωση του επίμαχου συστήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση διαδηλωτών, σε μαζικές πορείες όπως αυτές που διοργανώνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Την ίδια ώρα, οι δοκιμές συστημάτων αναγνώρισης προσώπου πληθαίνουν στην Ευρώπη. Η live παρακολούθηση των δρόμων στην Ουαλία κρίθηκε σύννομη από δικαστήριο του Λονδίνου. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία χρησιμοποιούν αντίστοιχα συστήματα για γρήγορους ελέγχους στα σύνορα. Τον Αύγουστο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Σουηδίας επέβαλε πρόστιμο στην κοινότητα Skelleftea για τη δοκιμή παρόμοιου συστήματος σε μαθητές λυκείου, ώστε να καταγράφεται η παρακολούθηση των μαθημάτων και οι απουσίες. 

Ανάμεσα πάντως στους στόχους που έχει θέσει η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή (που ξεκινά τις εργασίες της τον Νοέμβριο) είναι και το πρόγραμμα για μια Ευρώπη «Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή», με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που περιλαμβάνει και συστήματα αναγνώρισης προσώπου. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

Τech & Science / Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

H λειτουργία «Live Translation with AirPods», που αποτελεί μέρος του Apple Intelligence, δεν θα ενεργοποιείται εάν ο χρήστης βρίσκεται εντός ΕΕ και ο λογαριασμός Apple ανήκει σε περιοχή της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Τech & Science / Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, περίπου 115.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη στην Αιθιοπία, από τα 1,5 εκατομμύρια συνολικά οχήματα στη χώρα, με στόχο να φτάσουν τα 500.000 μέχρι το 2030
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Τech & Science / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Η σύγχρονη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι όπου αλληλεπιδρούμε με την ΤΝ, θα γνωρίζουμε ότι «μιλάμε με ένα bot» — και ότι το bot αυτό είναι ειλικρινές και αυθεντικό όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος
LIFO NEWSROOM
Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Τech & Science / Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην Καισάρεια: τρία κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών βρέθηκαν άθικτα, μαζί με απολιθώματα ρινόκερων, σμιλόδοντα και τριδάκτυλων αλόγων - Η «ζώνη των ελεφάντων» αλλάζει την παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής
LIFO NEWSROOM
Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου ενώ λαμβάνεται μια απόφαση

Τech & Science / Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια λήψης μιας απόφασης

Νευροεπιστήμονες έφτιαξαν τον πρώτο «χάρτη» στην ιστορία του κλάδου τους που παρέχει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει σε όλο τον εγκέφαλο τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση
LIFO NEWSROOM
H NASA αποκαλύπτει ενδείξεις ζωής σε βράχους του Άρη – Τι βρήκε το Perseverance

Τech & Science / H NASA αποκαλύπτει ενδείξεις ζωής σε βράχους του Άρη – Τι βρήκε το Perseverance

Το ρομπότ Perseverance της NASA εντόπισε βράχους στον Άρη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που μπορεί να προέρχονται από αρχαία μικροβιακή ζωή. Οι επιστήμονες εξετάζουν αν αυτά τα ορυκτά αποτελούν τα πρώτα ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη
LIFO NEWSROOM