Τουσκ: H ΕΕ να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα

Τουσκ: H ΕΕ να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα Facebook Twitter
0

Έκκληση προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια και τα Τίρανα, έναν μήνα πριν αποφασίσουν οι Βρυξέλλες το πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Τουσκ επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία που επέλυσε την παλιά διένεξή της με την Ελλάδα αποδεχόμενη το νέο όνομά της, αλλά και για τη συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και τη δυνατότητά της να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταπεξέλθει σε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις.

«Αυτά τα επιτεύγματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αναγνωρίζονται διεθνώς και δεν θα πρέπει να τα σπαταλήσει η ΕΕ», είπε ο Τουσκ, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. «Τα Σκόπια είναι το καλύτερο μέρος απ' όπου θα ήθελα να απευθυνθώ στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τώρα, αναλάβετε το δικό σας μερίδιο. Επειδή η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη πράξει το δικό της», πρόσθεσε.

Στα Τίρανα, όπου βρέθηκε αμέσως μετά ο Τουσκ, είπε στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι θα ήθελε να δει όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων «να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τη χώρα μου, την Πολωνία, προς την ΕΕ», τονίζοντας ότι αυτός ο στόχος έχει πλέον έρθει πιο κοντά. Οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ επιθυμούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, όμως ορισμένες εκφράζουν ανησυχίες για τον αγώνα της εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Για τον λόγο αυτό, ο Τουσκ προέτρεψε τον Ράμα να συνεχίσει την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και να σφυρηλατήσει σχέσεις καλής γειτονίας.

Καθώς οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ είναι περικυκλωμένες από χώρες της ΕΕ, ο Τουσκ σημείωσε ότι η Ευρώπη θα ωφεληθεί από την ένταξη της Αλβανίας και των άλλων κρατών. «Επειδή δεν θα υπάρξει σταθερή και ασφαλής Ευρώπη χωρίς την ενσωμάτωση όλων των Βαλκανίων στην ΕΕ. Αυτό που διακυβεύεται είναι το κοινό μας μέλλον. Και κανείς δεν κάνει χάρες σε κανέναν σ' αυτό το σημείο», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM