Ενεργός κρατήρας

Ενεργός κρατήρας Facebook Twitter
0

Πώς και τόσες σκηνοθεσίες φέτος; Εγώ μόνο ως τραγουδίστρια σε ήξερα.

Κοίτα, ο περισσότερος κόσμος με έμαθε εξαιτίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Στο χώρο του θεάτρου πάνω κάτω ήταν γνωστός στους ανθρώπους που παρακολουθούν το τι κάνουμε οΚρατήρας και η ομάδα. Απλά μέχρι τώρα δουλεύαμε στον Κρατήρα. Δεν είχαμε ανοιχτεί εμπορικά. 

Ο Κρατήρας;

Ένα συνεργείο στον Κεραμεικό όπου κάναμε πρόβες. Ανά διαστήματα ανοίγαμε τις πρόβες και έμπαινε κόσμος χωρίς εισιτήριο και μας παρακολουθούσε την ώρα που κάναμε τη δουλειά μας. Πέρσι ανεβάσαμε την Αραβική νύχταπου επαναλήφθηκε φέτος. Δεν κάνω τόσες πολλές σκηνοθεσίες όσες φαίνεται. ΗΝύχτακαι ο Αίανταςπου θα γίνει στο Εθνικό είναι παραστάσεις που είχαν ξεκινήσει και δουλευτεί κάποια στιγμή στον Κρατήρα.

Είναι έντονη η τάση να αναδειχθούν περισσότερο οι νέες ομάδες; Έχουν κουράσει τα ίδια πρόσωπα;

Κοίταξε, έγιναν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις στον πολιτισμό στην Ελλάδα. Άλλαξε το Φεστιβάλ Αθηνών. Ανοίχτηκε πολύ σε πειραματικά σχήματα και σε νέους ανθρώπους, αφού κατάλαβαν πια ότι ένα φεστιβάλ πρέπει να είναι ανοιχτό σε αυτούς. Μετά άλλαξε η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου και ο χώρος άνοιξε πραγματικά. Αυτές οι δύο κεφαλές που άλλαξαν οδήγησαν και το τοπίο σε αλλαγή. 

Πιστεύεις στην ομάδα;

Μόνο στην ομάδα. Μόνος του κανένας δεν έφτασε κάπου. Όλοι μόνοι μας είμαστε, το θέμα είναι να επικοινωνήσουμε. Τον Κρατήρα τον κάναμε το 2000 άνθρωποι που ο καθένας είχε τη δική του πορεία. Φτιάξαμε έναν χώρο που εκεί πέρα ήμασταν όλοι ίδιοι. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε έναν πολυχώρο για να βγάλουμε λεφτά, πετύχαμε αυτά που πετύχαμε. Συνεννοούμασταν γιατί ήταν η βάση κοινή.

Δεν θα 'θελες να συνεργαστείς και με μεγαλύτερα ονόματα;

Θέλω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που καταλαβαινόμαστε. Δεν πιστεύω στα μεγάλα σχέδια, όπως το να σκηνοθετήσω έναν μεγάλο θίασο στην Επίδαυρο. Αν δεν είναι καλοί άνθρωποι, δεν με ενδιαφέρει.  

Το κοινό ανταποκρίνεται; Έχει νέο κόσμο το θέατρο;

Βλέπω πολύ νέο κόσμο και βλέπω κόσμο κυρίως νέο στα μυαλά. Το κοινό δεν ήταν ποτέ διαφορετικό απ' ό,τι είναι τώρα. Το θέμα είναι να αγαπάς το θέατρο. Αν υπάρχουν καλές παραστάσεις, γεμίζουν τα θέατρα. Το ελληνικό κοινό είναι ακόμα στη φάση της εκπαίδευσης. Είμαι πολύ αισιόδοξη, όμως. Προχθές πήγε μια γνωστή μου στην παράσταση που κάνουμε στο Πορεία, που αφορά διάφορα θέματα που υπάρχουν στην κοινωνία. Από το trafficking μέχρι τη σχέση με τα ζώα. Αφού την είδε, μου είπε: «Κοίταξε να δεις, τα βλέπουμε στην τηλεόραση και δεν τα πιστεύουμε. Είδες τελικά που ισχύουν». Δηλαδή ότι το είδε στο θέατρο γι' αυτήν σήμαινε ότι είναι έγκυρο. Άρα το θέατρο αποκτά μια εγκυρότητα για τον κόσμο. Για να παίζεται εκεί, σημαίνει ότι είναι αλήθεια.

Βλέπειςόμως ότι μέσα στην εποχή της τηλεόρασης, εσύ τα πας καλά;

Είναι πού στοχεύεις. Εμείς θα παίξουμε και για δέκα ανθρώπους, θα παίξουμε και για εκατό. Το καλό με το κακό πάνε παράλληλα. Πάντα υπάρχει κοινό και για τα δύο. Δεν θα εξαφανιστούν ποτέ οι μικρές ομάδες, όπως έγινε με τα πολυκαταστήματα και τις βιοτεχνίες. Υπάρχει το κοινό που πάει και στα δύο. 

Τώρα που έχετε μπει στα «συμβατικά» θέατρα, προτιμάς ακόμα το εναλλακτικό;

Θα θέλαμε το εναλλακτικό να μπει και στα συμβατικά θέατρα. Το θέμα είναι να φτιαχτούν στους χώρους τους θεατρικούς μικροί «κρατήρες». Να νιώθει ο κόσμος ότι πηγαίνει σε ένα χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι αγαπημένοι που φροντίζουν γι' αυτούς. Να αισθάνεται την παρέα, τη συντροφιά. Στο Εθνικό ο Αίανταςθα παρουσιαστεί ως work in progress.

Σου αρέσουν τα τρικ αυτά;

Δεν είναι αυτό. Δεν πάω να κάνω ένα τέχνασμα για να κάνουμε τον κόσμο δικό μας από την αρχή. Έτσι λειτουργούσαμε πάντα. Αυτοί έρχονται σε έναν χώρο που είναι δικός μας. Για σήμερα είναι φιλοξενούμενοί μας. Δεν είμαι υπέρ του interactive με το κοινό. Του «άντε να πιάσουμε κουβέντα». Ξέρω ότι στην ομάδα μου δεν υπάρχει μαλάκας, αλλά δεν το ξέρω για το κοινό. Είμαι επιφυλακτική πάντα με το κοινό και γι' αυτό δεν παίζουμε και για το κοινό. 

Τιprojectείναι ακριβώς αυτό το Κουμπάρα;

Είναι τραγούδια που αρέσουν σε μένα και την παρέα μου να τα λέμε. Παρέα που είναι ο άντρας μου, ο κουμπάρος μου, ένας σχεδόν κουμπάρος μου και ο κολλητός μου. Κάναμε μια περιοδεία, είδαμε ότι αφορούσε πολύ κόσμο. Δεν είναι μόνο ο Τσιτσάνης και τα χορευτικά. Αρέσει στον κόσμο ο Κουρτ Βάιλ, ο Χατζιδάκις, ο Λάγιος και άλλοι.

Τώρα που οι δρόμοι με τον Παπακωνσταντίνου και τον πολύ κόσμο χώρισαν, αισθάνεσαι πιο απελευθερωμένη;

Δεν νιώθω ότι τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξω και εγώ τα φτερά μου γιατί ό,τι έκανα πριν τον Θανάση, το κάνω και τώρα, μετά τον Θανάση. Ο Παπακωνσταντίνου με άκουσε και με είδε και μου είπε να συνεργαστούμε. Δεν πήγα εγώ να του δώσω ένα demo. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα τότε και, το κυριότερο, δεν ένιωθα να περιορίζομαι. Παράλληλα, όμως, δούλευα και με τα άλλα παιδιά και έτσι το εξισορροπούσα. Το ότι έφυγα από τον Θανάση έχει κάνει πολύ καλό σε αυτό που έκανα με τα παιδιά. Ο κόσμος που με εκτιμούσε πριν έρχεται έτσι και για μας. 

Σου αρέσει αυτό το μπέρδεμα των σχημάτων που γίνεται; Όπως πάμε πιθανότατα θα δούμε μαζί τον Αγγελάκα με την Πρωτοψάλτη.

Αυτό είναι πολύ ωραίο ανέκδοτο. Θα το πω στον Αγγελάκα. Κοίτα, και το κοινό και οι άνθρωποι περιμένουν να βρούνε την έκπληξη. Ας μην είμαστε αυστηροί. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και λέω, τι διάολο, αν αλλάζεις κάθε φορά στο τέλος τι θα μείνει; Μπορεί κάτι να γίνει. Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι συγγενείς θέλουν να βρεθούνε. Ο Θανάσης αγαπούσε από παλιά τον Σαββόπουλο και το είχε καημό. Ότι υπάρχουν τα κόλπα των μάνατζερ, υπάρχουν. Με ποιον να βάλουμε αυτόν, ποιος παίζει καλή «μπάλα» φέτος;

Εσύ παίζεις σε αυτό το παιχνίδι;

Όχι δεν παίζω, καθόλου. 

Σου βγήκε σε καλό.

Σε πάρα πολύ καλό. Όσοι έχουνε μάνατζερ έχουν παράπονα. Εγώ δεν έχω παράπονα, άρα ούτε και μάνατζερ.

Περνάς καλά στην πόλη αυτή;

Μου αρέσει μόνο η Αθήνα από την Ελλάδα. Μου αρέσει που δεν βλέπω κανέναν γνωστό. Την έχω διαχωρίσει όμως από τους Αθηναίους. Είναι πολύ αγενείς, είναι μουρτζούφληδες, μπορεί κι εγώ μέσα σε αυτούς. Έχω αισθανθεί πολύ άσχημα με τους ανθρώπους, από το πώς με κοιτάνε μέχρι το τι ακούω να λένε. Μου τη σπάει να πάω να κάτσω σε μια ταβέρνα και να ακούω βλακείες στο διπλανό τραπέζι. Η πόλη, από την άλλη, μου αρέσει πάρα πολύ. Τρώω στην Αθηνά στη Δαμάρεως, στο Δίπορτο στη Βαρβάκειο, πίνω καφέ στη Στάνη στην Ομόνοια. Μου αρέσουν τα πακιστανικά, τα ινδικά, τα κινέζικα. 

Με την πολιτική ασχολείσαι;

Προσπαθώ να κάνω όσα πιο πολλά μπορώ μέσα από το θέατρο και το τραγούδι γι' αυτή την κατάσταση που ζούμε. Το θέατρο και οι συναυλίες δεν μπορούν παρά να είναι πολιτικές. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να βρούμε πόσοι είμαστε που ακόμα πιστεύουμε σε κάτι. Μετριέσαι και λίγο με τον κόσμο. Πόσοι είμαστε; Δύο, τρεις ή μήπως χίλιοι δεκατρείς;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ