Προληπτικά μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και στην Ελλάδα

Προληπτικά μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
0

Απόφαση για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικών με την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.

Προηγήθηκε συνεργασία μεταξύ των δασικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη ζωική παραγωγή, ενώ αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίστηκαν τα εξής:

- Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, όπως προβλέπεται σχετικά στη δασική νομοθεσία (παρ. 2α. του άρθρου 259 του Ν.Δ. 87/69 (ΦΕΚ 7).

- Η κλιμάκωση των μέτρων ανάμεσα σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας στις περιφέρειες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας- Θράκης και Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου και στις υπόλοιπες αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά εντοπίζονται προβλήματα στη γεωργική παραγωγή λόγω του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.

- Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των πληθυσμών, αποκλειστικά με τη θήρα σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών.

- Ρυθμίζονται θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας με τη συγκρότηση συνεργείων κυνηγιού. Τις λεπτομέρειες θα ρυθμίζουν οι δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και κατόπιν ειδικής επιστημονικής και τεχνικής αιτιολόγησης θα μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και εντός καταφυγίων άγριας ζωής.

- Ρυθμίζονται θέματα προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.

- Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.

- Οι δασικές υπηρεσίες θα τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν σχετικά με τη σύνθεση τους, τις εξόδους που πραγματοποίησαν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης τους. Επίσης θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιστέρι: Ένοπλος ληστής «χτύπησε» δύο φορές σε 25 λεπτά – Άρπαξε 2.200 ευρώ με την απειλή μαχαιριού

Ελλάδα / Περιστέρι: Ένοπλος ληστής «χτύπησε» δύο φορές σε 25 λεπτά – Άρπαξε 2.200 ευρώ με την απειλή μαχαιριού

Διπλή ληστεία σε καταστήματα τυχερών παιχνιδιών στο Περιστέρι μέσα σε μόλις 25 λεπτά – Ο δράστης απείλησε υπαλλήλους με μαχαίρι και διέφυγε με 2.200 ευρώ. Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ελλάδα / Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ο διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, όπως και η κόρη του, σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των μισαναπηρικών στίχων στο νέο τραγούδι του Light
LIFO NEWSROOM
Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Ελλάδα / Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά έναν άνδρα, φερόμενο ως κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος φέρεται να διέμενε με την 38χρονη σε διαμέρισμα στα Λαδάδικα που είχε νοικιαστεί μέσω Airbnb
LIFO NEWSROOM