Νέα ερώτηση Γεωργούλη στην Κομισιόν - Τι ζητάει για τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά

Νέα ερώτηση Γεωργούλη στην Κομισιόν - Τι ζητάει για τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά Facebook Twitter
6

Νέα ερώτηση στην Ευρωβουλή κατέθεσε ο Αλέξης Γεωργούλης λίγες ημέρες μετά από εκείνη σχετικά με την εφαρμογή FaceApp, ρωτώντας τώρα για τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά.

Αφορμή για την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που θεωρούσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει τα δύο αυτά εθνικά προϊόντα σε μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αντιβαίνει την νομοθεσία της Ένωσης για τον ανταγωνισμό (Απόφαση στην υπόθεση C-91/18 Επιτροπή κατά Ελλάδος, 11 Ιουλίου 2019). Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο, λόγω του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

«Αν και η χώρα μας έχασε την μάχη στο Δικαστήριο που νομικά έχει το τελευταίο λόγο, υπάρχει ένα περιθώριο το οποίο θέλω να εξερευνήσει για στήριξη αυτών των παραγωγών. Η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς, στηρίζει ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας από όπου κατάγομαι. Το τσίπουρο και η τσικουδιά, μαζί με το ούζο, ανήκουν σε ποτά που δεν είναι απλά προϊόντα. Δεν είναι ένα όφελος μόνο για την τοπική οικονομία των παραγωγών περιοχών. Πρόκειται για ολόκληρη μυσταγωγία από την συλλογή των πρώτων υλών, την απόσταξη μέχρι και την κατανάλωση. Μιλάμε για ένα κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κομμάτι της φιλοσοφίας μας σαν λαός! Αυτό λοιπόν που θέλω να εξασφαλίσω από την Κομισιόν είναι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος προστασίας αυτής της διαδικασίας και στήριξης της παραγωγής!», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης για την πρωτοβουλία του.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Αλέξη Γεωργούλη:


Το ΔΕΕ σε απόφαση που δημοσίευσε στις 11 Ιουλίου 2019 θεώρησε ότι η ελληνική νομοθεσία1 που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης2 και συγκεκριμένα στην Οδηγία 92/83/ΕΟΚ3 και Οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Δεδομένου ότι η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς είναι μοναδική τέχνη που ευρίσκεται σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αντίστοιχα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα μπορούσε να επεκταθεί η παρέκκλιση του άρθρου 23 παρ. 2 της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για να τα καλύπτει συνολικά τσίπουρο και τσικουδιά, δεδομένου ότι το ούζο το οποίο εμπίπτει στην παρέκκλιση παράγεται κατά τρόπο παρόμοιο;

2. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να στηρίξει τους μικρούς αποσταγματοποιούς που ασκούν ένα επάγγελμα/τέχνη μοναδικό στην Ευρώπη και στηρίζουν την τοπική οικονομία μεγάλων περιοχών της χώρας;

3. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή για να προστατέψει επαγγέλματα και τεχνικές (οι οποίες απέχουν από την σύγχρονη βιομηχανική διαδικασία) που χάνονται ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης;

Πολιτική
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
Η ερώτησή του είναι μία καλή ερώτηση.Για όσους από τους σχολιαστές δεν γνωρίζουν (που όπως φαίνεται, ΔΕΝ γνωρίζουν), για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τσίπουρου και ρακής, χωρίς, απολύτως, καμία χρήση νεότερης και σύγχρονής τεχνολογίας, καλό είναι να μάθουν και μετά να σχολιάσουν. Παρότι αρνητικά προκατειλημμένος απέναντι στον Α. Γεωργούλη (όπως και στο υπόλοιπο σταρ σύστεμ των... άρτων και θεαμάτων που ασχολούνται με την πολιτική, εκλεγμένοι, απλώς και μόνο, λόγω αναγνωρισιμότητας και όχι ρεαλιστικών προσόντων και ικανοτήτων πολιτικής ασκήσεως και διαχείρισης καταστάσεων), η ερώτησή του είναι καίριας σημασίας.Μπράβο του.Υ.Γ.: Κατά το παρελθόν έχει ασχοληθεί με την εστίαση ως επιχειρηματίας και προφανώς γνωρίζει το σχετικό ζήτημα καλά.Υ.Γ.2: Ήμουν από τους πρώτους που τον «έκραξαν» για την πρώτη-άκυρη ερώτηση που έκανε για την εφαρμογή Android, "FaceApp" και τεκμηρίωσα το γιατί.(https://www.lifo.gr/now/politics/245613/o-aleksis-georgoylis-katethese-erotisi-stin-komision-gia-to-faceapp#comments)
Άστοχος ο χαρακτηρισμός "άυλη" πολιτιστική κληρονομιά, κάθε άλλο μάλιστα. Εμπεριστατωμένα τα σχόλια των προλαλησάντων. Παρ' όλα αυτά στην επερώτηση του κ. Γεωργούλη αντηχεί ένα κομμάτι της Ελληνικής πραγματικότητας και σίγουρα σοβαρό ποσοστό από τον κοσμο που τον σταυροδότησε και που εκπροσωπεί.
Ο χαρακτηρισμός "άυλη" πολιτιστική κληρονομιά ισχύει κανονικά και επίσημα για την κατηγορία για την οποία ρώτησε και με το παραπάνω. Ψάξτο λίγο καλύτερα...Η ερώτησή του είναι μια σωστή ερώτηση.
Το θέμα είναι αποκλειστικά νομικό και η απόφαση "συνοψίζει" ως εξής :"Το ΔΕΕ επισημαίνει, επίσης, ότι «μολονότι η οδηγία για την εναρμόνιση περιέχει διάταξη εισάγουσα παρέκκλιση για την Ελλάδα, η διάταξη αυτή αφορά σαφώς μόνο το «αλκοολούχο ποτό με άνισο (σ.σ. γλυκάνισο)» με την ονομασία «ούζο»».«Η εν λόγω σαφής και ακριβής κατά παρέκκλιση διάταξη πρέπει, ως εκ της φύσεώς της, να ερμηνεύεται στενά», αναφέρει το ΔΕΕ, εξηγώντας ότι «πράγματι, ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης».«Δεδομένου ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά δεν αποτελούν, κατά το παρόν στάδιο της ενωσιακής νομοθεσίας, προϊόντα υπαγόμενα στο καθεστώς παρέκκλισης που προβλέπεται στην ίδια αυτή διάταξη, το Δικαστήριο εκτιμά ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης με όλα τα προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εναρμόνιση», απεφάνθη το ΔΕΕ."Ελπίζουμε λοιπόν να μην το παρακάνει στην "λυρική" και "τοπικίστικη" επιχειρηματολογία ο κ. Γεωργούλης.Αν "περνούσε" τέτοια προσέγγιση, θα αρκούσαν οι παρακάτω στίχοι να περιληφθούν στο σκεπτικό του (ειδικά αν ανήκε στην Ελληνική Λύση που - ως γνωστόν -, στηρίζει όλα τα "άγια" προϊόντα...) : Άγιο μου τσιπουράκιΣε γυάλινο κορμάκιΟνειρομπερδεμέναΚαι ψυχοτυλιγμέναΚαημούς παρηγοράτεΤους έρωτες ξυπνάτεΓια να το φαιδρύνουμε λίγο...