Νέα ερώτηση Γεωργούλη στην Κομισιόν - Τι ζητάει για τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά

Νέα ερώτηση Γεωργούλη στην Κομισιόν - Τι ζητάει για τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά Facebook Twitter
6

Νέα ερώτηση στην Ευρωβουλή κατέθεσε ο Αλέξης Γεωργούλης λίγες ημέρες μετά από εκείνη σχετικά με την εφαρμογή FaceApp, ρωτώντας τώρα για τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά.

Αφορμή για την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που θεωρούσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει τα δύο αυτά εθνικά προϊόντα σε μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αντιβαίνει την νομοθεσία της Ένωσης για τον ανταγωνισμό (Απόφαση στην υπόθεση C-91/18 Επιτροπή κατά Ελλάδος, 11 Ιουλίου 2019). Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο, λόγω του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

«Αν και η χώρα μας έχασε την μάχη στο Δικαστήριο που νομικά έχει το τελευταίο λόγο, υπάρχει ένα περιθώριο το οποίο θέλω να εξερευνήσει για στήριξη αυτών των παραγωγών. Η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς, στηρίζει ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας από όπου κατάγομαι. Το τσίπουρο και η τσικουδιά, μαζί με το ούζο, ανήκουν σε ποτά που δεν είναι απλά προϊόντα. Δεν είναι ένα όφελος μόνο για την τοπική οικονομία των παραγωγών περιοχών. Πρόκειται για ολόκληρη μυσταγωγία από την συλλογή των πρώτων υλών, την απόσταξη μέχρι και την κατανάλωση. Μιλάμε για ένα κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κομμάτι της φιλοσοφίας μας σαν λαός! Αυτό λοιπόν που θέλω να εξασφαλίσω από την Κομισιόν είναι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος προστασίας αυτής της διαδικασίας και στήριξης της παραγωγής!», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης για την πρωτοβουλία του.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Αλέξη Γεωργούλη:


Το ΔΕΕ σε απόφαση που δημοσίευσε στις 11 Ιουλίου 2019 θεώρησε ότι η ελληνική νομοθεσία1 που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης2 και συγκεκριμένα στην Οδηγία 92/83/ΕΟΚ3 και Οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Δεδομένου ότι η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς είναι μοναδική τέχνη που ευρίσκεται σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αντίστοιχα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα μπορούσε να επεκταθεί η παρέκκλιση του άρθρου 23 παρ. 2 της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για να τα καλύπτει συνολικά τσίπουρο και τσικουδιά, δεδομένου ότι το ούζο το οποίο εμπίπτει στην παρέκκλιση παράγεται κατά τρόπο παρόμοιο;

2. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να στηρίξει τους μικρούς αποσταγματοποιούς που ασκούν ένα επάγγελμα/τέχνη μοναδικό στην Ευρώπη και στηρίζουν την τοπική οικονομία μεγάλων περιοχών της χώρας;

3. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή για να προστατέψει επαγγέλματα και τεχνικές (οι οποίες απέχουν από την σύγχρονη βιομηχανική διαδικασία) που χάνονται ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης;

Πολιτική
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΚΡΑΒΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πολιτική / Γκράβα: «Ας κάνει επιτέλους ο κ. Δούκας τη δουλειά του», λέει η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη

«5.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον αέρα, χωρίς έναν υπεύθυνο συνομιλητή που να μπορεί να τους παρέχει πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει», τονίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πολιτική / Επίσκεψη Ρούμπιο: Η αντιπολίτευση ζητά δεσμεύσεις στη στρατηγική σχέση Ελλάδας–ΗΠΑ, όχι μόνο διακηρύξεις

Το καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου, η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τουρκία και τα όρια της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ

Πολιτική / Μάρκο Ρούμπιο: «Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας»

Λίγη ώρα πριν την ομιλία του στην Πνύκα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, τους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία αλλά και την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ρούμπιο: «Συμφωνώ μαζί σας, αποτελούμε έναν αναντικατάστατο εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή, αλλά και μία "γέφυρα" μεταξύ της Ευρώπης, της Δύσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΡΟΥΜΠΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολιτική / Γεραπετρίτης σε Ρούμπιο: F-16 Viper και F-35 αναδεικνύουν την σταθερή αμυντική συνεργασία HΠΑ, Ελλάδας

Αναφερόμενος στην Κύπρο, επισήμανε ότι αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η επανένωσή της με πυξίδα το διεθνές δίκαιο
THE LIFO TEAM
ΡΟΥΜΠΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πολιτική / Οι κοινές δηλώσεις Ρούμπιο - Γεραπετρίτη: «Σημαντικός πυλώνας για τη Μεσόγειο η Ελλάδα»

«Συναντιόμαστε σε μια εποχή αλλαγών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι «σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Η ερώτησή του είναι μία καλή ερώτηση.Για όσους από τους σχολιαστές δεν γνωρίζουν (που όπως φαίνεται, ΔΕΝ γνωρίζουν), για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τσίπουρου και ρακής, χωρίς, απολύτως, καμία χρήση νεότερης και σύγχρονής τεχνολογίας, καλό είναι να μάθουν και μετά να σχολιάσουν. Παρότι αρνητικά προκατειλημμένος απέναντι στον Α. Γεωργούλη (όπως και στο υπόλοιπο σταρ σύστεμ των... άρτων και θεαμάτων που ασχολούνται με την πολιτική, εκλεγμένοι, απλώς και μόνο, λόγω αναγνωρισιμότητας και όχι ρεαλιστικών προσόντων και ικανοτήτων πολιτικής ασκήσεως και διαχείρισης καταστάσεων), η ερώτησή του είναι καίριας σημασίας.Μπράβο του.Υ.Γ.: Κατά το παρελθόν έχει ασχοληθεί με την εστίαση ως επιχειρηματίας και προφανώς γνωρίζει το σχετικό ζήτημα καλά.Υ.Γ.2: Ήμουν από τους πρώτους που τον «έκραξαν» για την πρώτη-άκυρη ερώτηση που έκανε για την εφαρμογή Android, "FaceApp" και τεκμηρίωσα το γιατί.(https://www.lifo.gr/now/politics/245613/o-aleksis-georgoylis-katethese-erotisi-stin-komision-gia-to-faceapp#comments)
Άστοχος ο χαρακτηρισμός "άυλη" πολιτιστική κληρονομιά, κάθε άλλο μάλιστα. Εμπεριστατωμένα τα σχόλια των προλαλησάντων. Παρ' όλα αυτά στην επερώτηση του κ. Γεωργούλη αντηχεί ένα κομμάτι της Ελληνικής πραγματικότητας και σίγουρα σοβαρό ποσοστό από τον κοσμο που τον σταυροδότησε και που εκπροσωπεί.
Ο χαρακτηρισμός "άυλη" πολιτιστική κληρονομιά ισχύει κανονικά και επίσημα για την κατηγορία για την οποία ρώτησε και με το παραπάνω. Ψάξτο λίγο καλύτερα...Η ερώτησή του είναι μια σωστή ερώτηση.
Το θέμα είναι αποκλειστικά νομικό και η απόφαση "συνοψίζει" ως εξής :"Το ΔΕΕ επισημαίνει, επίσης, ότι «μολονότι η οδηγία για την εναρμόνιση περιέχει διάταξη εισάγουσα παρέκκλιση για την Ελλάδα, η διάταξη αυτή αφορά σαφώς μόνο το «αλκοολούχο ποτό με άνισο (σ.σ. γλυκάνισο)» με την ονομασία «ούζο»».«Η εν λόγω σαφής και ακριβής κατά παρέκκλιση διάταξη πρέπει, ως εκ της φύσεώς της, να ερμηνεύεται στενά», αναφέρει το ΔΕΕ, εξηγώντας ότι «πράγματι, ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης».«Δεδομένου ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά δεν αποτελούν, κατά το παρόν στάδιο της ενωσιακής νομοθεσίας, προϊόντα υπαγόμενα στο καθεστώς παρέκκλισης που προβλέπεται στην ίδια αυτή διάταξη, το Δικαστήριο εκτιμά ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης με όλα τα προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εναρμόνιση», απεφάνθη το ΔΕΕ."Ελπίζουμε λοιπόν να μην το παρακάνει στην "λυρική" και "τοπικίστικη" επιχειρηματολογία ο κ. Γεωργούλης.Αν "περνούσε" τέτοια προσέγγιση, θα αρκούσαν οι παρακάτω στίχοι να περιληφθούν στο σκεπτικό του (ειδικά αν ανήκε στην Ελληνική Λύση που - ως γνωστόν -, στηρίζει όλα τα "άγια" προϊόντα...) : Άγιο μου τσιπουράκιΣε γυάλινο κορμάκιΟνειρομπερδεμέναΚαι ψυχοτυλιγμέναΚαημούς παρηγοράτεΤους έρωτες ξυπνάτεΓια να το φαιδρύνουμε λίγο...