Νέα Ζηλανδία: Αντιδράσεις στα σχέδια αλυσίδας για οπλοπωλείο στο Κράιστσερτς

Νέα Ζηλανδία: Αντιδράσεις στα σχέδια αλυσίδας για οπλοπωλείο στο Κράιστσερτς Facebook Twitter
0

Αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια αλυσίδας καταστημάτων πώλησης όπλων να ανοίξουν κατάστημα στη Νέα Ζηλανδία.

Ειδικότερα, η νεοζηλανδική αλυσίδα λιανικής Gun City, υποκατάστημα της οποίας πούλησε όπλα στον άνδρα που κατηγορείται για το μακελειό σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς, όπου έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, προκαλεί αντιδράσεις εξαιτίας των σχεδίων της να ανοίξει μεγάλο οπλοπωλείο στην πόλη του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με το Radio New Zealand, κάτοικοι της περιοχής όπου η αλυσίδα σκοπεύει να ανοίξει το νέο της υποκατάστημα, εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων, που θα διαθέτει αποθήκες, γραφεία και χώρο στάθμευσης, αναστατώθηκαν. Το οπλοπωλείο αναμένεται να εγκαινιαστεί και να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον Αύγουστο. «Δεν νομίζω πως θα νιώσουν άνετα πολλοί» με τη λειτουργία του καταστήματος αυτού δίπλα στα σπίτια τους, σχολίασε ένας κάτοικος, ο Χάρι Σινγκ, στο RNZ.

  

Η διεύθυνση της αλυσίδας Gun City δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε σχόλιο για τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιό της. Η τοποθεσία όπου σκοπεύει να ανοίξει το νέο της υποκατάστημα απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τον στίβο όπου οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας άρχισαν το Σάββατο την προσπάθειά τους να αγοράσουν πίσω όπλα από νόμιμους κατόχους τους, κάπου τέσσερις μήνες μετά τη χειρότερη σφαγή στην ιστορία της χώρας εν καιρώ ειρήνης.

  

Ο Μπρέντον Τάραντ, ο Αυστραλός ακροδεξιός που κατηγορείται για το μακελειό στα τεμένη, είχε αγοράσει τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από την αλυσίδα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2017 και του Μαρτίου του 2018, όπως παραδέχθηκε ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης της Gun City, τον Μάρτιο. Ο Τάραντ, που θα δικαστεί τον Μάιο, δηλώνει αθώος στις 92 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, μία από τις οποίες είναι η πρώτη στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας που αφορά τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας. 

Ο Τιπλ διαβεβαίωσε το RNZ πως λυπάται που κάτοικοι έχουν θορυβηθεί και ότι η αλυσίδα του θα ήταν «διατεθειμένη και ευτυχής να τους ενημερώσει για τα καλά των όπλων».

Η μεταρρύθμιση του νόμου για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία τον Απρίλιο απαγορεύει την εμπορική διάθεση και τη χρήση των περισσότερων ημιαυτόματων τουφεκιών, των αξεσουάρ για τη μετατροπή όπλων σε ημιαυτόματα ή αυτόματα, των γεμιστήρων πάνω από μια ορισμένη χωρητικότητα και των ορισμένων ειδών καραμπινών.

Ακόμη, η κυβέρνηση κατένειμε 208 εκατομμύρια νεοζηλανδικά δολάρια (σχεδόν 124 εκατ. ευρώ) για να καταβάλλονται ποσά σε κατόχους όπλων που αποφασίζουν να τα παραδώσουν στις αρχές. Η αστυνομία αγόρασε 224 πυροβόλα όπλα το Σάββατο από τους νόμιμους κατόχους της· άλλες 22 παρόμοιες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένο να γίνουν εντός της εβδομάδας.

Με πληθυσμό ο οποίος προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια κατοίκους και 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα όπλα, η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται 17η στον κόσμο ως προς τον αριθμό κατόχων τέτοιων όπλων, σύμφωνα με την έρευνα Small Arms Survey.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM