Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια

Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια Facebook Twitter
Γύρω στους 300 υπολογίζονται οι ορειβάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες έξι δεκαετίες επιχειρώντας να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, με τα πτώματα που έμειναν για πάντα εκεί να ξεπερνούν τα 100.
0

Γύρω στους 300 υπολογίζονται οι ορειβάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες έξι δεκαετίες επιχειρώντας να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ. Κάποιοι από αυτούς ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν αλλού για την τελευταία τους κατοικία, τα πτώματα όμως που έμειναν για πάντα στο αφιλόξενο βουνό ξεπερνούν τα 100.

«Κάθε χρόνο το χιόνι λιώνει με όλο και πιο ραγδαίους ρυθμούς με αποτέλεσμα να αναδύονται διαρκώς πτώματα από τους πάγους» δηλώνει στους New York Times ένας βετεράνος ορειβάτης που έχει ανέβει στην κορυφή 24 φορές. «Το να συναντάμε οστά και άλλα ανθρώπινα μέλη έχει γίνει πια ρουτίνα για μας». Ένας άλλος ορειβάτης που έχει «κατακτήσει» το Έβερεστ έξι φορές δηλώνει χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που ανέβηκε, το 2008, είχε βρει τρία πτώματα ενώ πέρσι ο αριθμός ήταν σχεδόν τριπλάσιος.

Κατά τις τελευταίες ορειβατικές σεζόν, οι παλαίμαχοι ορειβάτες της κορυφής του κόσμου λένε ότι έχουν δει στις παγωμένες πλαγιές πολύ περισσότερα πτώματα από ποτέ. Τόσο οι ίδιοι όσο και η κυβέρνηση του Νεπάλ πιστεύουν ότι πρόκειται για μακάβριο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο της θερμοκρασίας να λιώνει τους παγετώνες, εκθέτοντας οστά, ορειβατικές μπότες αλλά και διατηρημένα (σε ανατριχιαστικό βαθμό) πτώματα από μοιραίες αποστολές που έγιναν δεκαετίες πριν.

Ένα παγωμένο πτώμα μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και 200 κιλά και η μεταφορά του στα απόκρημνα μονοπάτια και στις ιλιγγιώδεις χαράδρες, ειδικά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Οι αρχές του Νεπάλ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο σχετικά με τη διαχείριση των μακάβριων αυτών ευρημάτων, αδυνατώντας να αποφασίσουν αν πρέπει να γίνει οργανωμένη (και εξαιρετικά δύσκολη αλλά και δαπανηρή) επιχείρηση ανεύρεσης και απομάκρυνσης τους. Κάποιοι από τους παλαίμαχους ορειβάτες πάντως πιστεύουν ότι οι «σύντροφοι που έπεσαν στο καθήκον» αποτελούν μέρος του βουνού και έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Η φετινή σεζόν ήταν μία από τις «φονικές» στην ιστορία του Έβερεστ με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους έντεκα (τουλάχιστον) μέχρι στιγμής. Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των θυμάτων αποδίδεται εν μέρει στο συνωστισμό ορειβατών που επιχείρησαν να ανέβουν στην κορυφή, οδηγώντας την κυβέρνηση του Νεπάλ να ανακοινώσει χθες ότι να θέσει πιο αυστηρούς όρους σχετικά με τη συμμετοχή αναρριχητών.

Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια Facebook Twitter
Η φετινή σεζόν ήταν μία από τις «φονικές» στην ιστορία του Έβερεστ με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους έντεκα (τουλάχιστον) μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην προέδρου της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ, Ang Tshering Sherpa, τουλάχιστον το ένα τρίτο όσων έχουν πεθάνει κατά την αναρρίχησή τους στο Έβερεστ, βρίσκονται ακόμα εκεί. Κάποιων τα πτώματα είναι διαμελισμένα από τις χιονοστιβάδες και διασκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία του βουνού.

Η συγκομιδή και η μεταφορά πτωμάτων από την κορυφή του βουνού είναι μια επώδυνη αλλά και επικίνδυνη διαδικασία. Ένα παγωμένο πτώμα μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και 200 κιλά και η μεταφορά του στα απόκρημνα μονοπάτια και στις ιλιγγιώδεις χαράδρες, ειδικά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Κάποιες οικογένειες πάντως δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ανάκτησης της σωρού των αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στο Έβερεστ παρά τους κινδύνους αλλά και το κόστος που απαιτείται για κάτι τέτοιο και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Για χρόνια, το παγωμένο πτώμα της Φράνσις Αρσέντιεφ κείτονταν σε κοινή θεά ως μακάβριο αξιοθέατο κοντά στην κορυφή του βουνού, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Ωραία Κοιμωμένη», ώσπου το 2007 – μια δεκαετία σχεδόν μετά τον θάνατό της – μια αποστολή το κάλυψε με την αστερόεσσα και στη συνέχεια το κήδεψε εκεί που βρισκόταν.

Λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτοντας τα πτώματα ορειβατών χαμένων από χρόνια Facebook Twitter
Για χρόνια, το παγωμένο πτώμα της Φράνσις Αρσέντιεφ κείτονταν σε κοινή θεά ως μακάβριο αξιοθέατο κοντά στην κορυφή του βουνού, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Ωραία Κοιμωμένη», ώσπου το 2007 μια αποστολή το κάλυψε με την αστερόεσσα

Όσον αφορά στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, οι προγνώσεις είναι δυσοίωνες. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και αν πραγματωθούν οι πιο φιλόδοξοι στόχοι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το ένα τρίτο των παγετώνων στα Ιμαλάια θα έχουν λιώσει μέχρι το τέλος του αιώνα.

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM